Grécky premiér prisľúbil desaťpercentné dotácie na potraviny pre rodiny

ta3 tasr
18.12.2022 22:15

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v sobotu oznámil 10-% dotácie na nákup potravín v budúcom roku, aby domácnostiam pomohol čeliť bremenu vysokej inflácie. Informujú agentáry AFP a Reuters.

Grécky premiér prisľúbil desaťpercentné dotácie na potraviny pre rodiny
TASR/AP

"Od budúceho februára štát pokryje 10 % nákupov každej domácnosti počas šiestich mesiacov v supermarketoch a potravinárskych obchodoch (pekárne, cukrárne, predajne rýb a ďalšie)," povedal premiér v parlamente pred hlasovaním o štátnom rozpočte na rok 2023 v rámci predvolebnej atmosféry. Voľby v Grécku sú naplánované na júl 2023, ale Mitsotakis povedal, že by sa mohli konať na jar.

Dotácia bude stáť 650 miliónov eur, uviedol premiér. Jednotlivci dostanú maximálne 220 eur. Pre veľké rodiny s viacerými príjemcami bude celková suma obmedzená na 1000 eur. Opatrenie sa dotkne domácností s príjmom 24.000 eur ročne v prípade páru, pričom na každé dieťa sa pripočítava 5000 eur. 

Mitsotakis uviedol tiež, že štátne dotácie v prípade elektriny a zemného plynu zostanú v platnosti. "Na národnej úrovni bude celkovo vyčlenených viac ako 8 miliárd eur," povedal. Grécki zákonodarcovia v sobotu schválili rozpočet krajiny na rok 2023, ktorý predpokladá pomalšiu expanziu ekonomiky, keďže rastúce ceny energií a vyššia inflácia poškodzujú domáci dopyt.

Bol to prvý rozpočet Grécka za uplynulých 12 rokov, ktorý bolo vypracovaný mimo rámca tzv. záchranného dohľadu (veriteľov, ktorí poskytli Grécku záchranné úvery) alebo zvýšeného dohľadu. Grécko vystúpilo z posledného, tretieho programu finančnej pomoci v roku 2018. Až do začiatku tohto roka však zostalo pod drobnohľadom svojich veriteľov, Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, ktorí pozorne sledovali zavádzanie sľúbených reforiem aj financie krajiny.

 Rozpočet počíta s tým, že sa rast ekonomiky v budúcom roku spomalí na 1,8 % z plánovaných 5,6 % v tomto roku a vytvorí primárny prebytok (bez nákladov na obsluhu dlhu) vo výške 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Premiér Mitsotakis vo svojom prejave v parlamente povedal, že rozpočet neignoruje prekážky, ktoré krajinu čakajú. "Bohužiaľ, globálna nestabilita zostáva, rovnako ako inflačné tlaky, čo znamená, že fiškálna flexibilita musí byť v súlade s fiškálnou rovnováhou," povedal.

Rozpočet na budúci rok predpokladá tiež, že miera inflácie sa v roku 2023 zníži na 5 % z odhadovaných tohtoročných 9,7 %. Grécky verejný dlh, najvyšší v eurozóne, na budúci rok klesne na 159,3 % HDP zo 168,9 % v tomto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok