Svet spomína na obete holokaustu

SITA
27.1.2013 09:46

Pred 68 rokmi oslobodila Červená armáda bývalý nacistický koncentračný tábor Auschwitz - Birkenau.

Svet spomína na obete holokaustu
SITA

Presne pred 68 rokmi oslobodila Červená armáda symbol holokaustu - koncentračný a vyhladzovací tábor Osvienčim v Poľsku. Svet preto dnes spomína na všetky obete prenasledovania a vraždenia Židov nacistami. "Dnešný deň je dňom tichej spomienky na obete nacistických zverstiev," vyhlasuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitosti SR. Zároveň si treba pripomenúť boj proti všetkým formám neznášanlivosti a intolerancie založeným na odlišnom pôvode, národnosti alebo vierovyznaní, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor ministerstva.

Záchrancovia životov dostanú ocenenia

V stredu 30. januára budú v Bratislave titulom „Spravodlivý medzi národmi“ ocenení ďalší záchrancovia židovských spoluobčanov počas obdobia druhej svetovej vojny. Slovensko patrí ku krajinám s najvyšším počtom ocenených občanov. Cenu udeľuje Štát Izrael a múzeum Yad Vashem. Získalo ho už viac ako 20-tis. ľudí na celom svete, u nás sa ním môže pýšiť viac ako 500.

Angela Merkelová: Za holokaust budeme zodpovední navždy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová si myslí, že jej národ bude "večne" cítiť zodpovednosť za zločiny spáchané nacistami počas druhej svetovej vojny. Merkelová tieto slová povedala v sobotu, teda deň predtým, ako si svet pripomína Medzinárodný deň spomienky na obete holokaustu. Historici si takisto o niekoľko dní pripomenú aj vymenovanie nacistického vodcu Adolfa Hitlera do funkcie ríšskeho kancelára. Presne 30. januára 1933 tak urobil vtedajší nemecký spolkový prezident Paul von Hindenburg.

"Pochopiteľne, že máme večnú zodpovednosť za zločiny národného socializmu, za obete druhej svetovej vojny a, predovšetkým, za holokaust," uviedla Merkelová na svojej internetovej stránke. O tejto čiernej kapitole ľudských dejín treba podľa nej hovoriť "zas a znova". Cieľom je podľa kancelárky zabezpečiť, aby "rasimuz ani antisemitizmus nemali šancu".


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok