Ukrajina sa na jar pokúsila zabiť šéfa ruského generálneho štábu, povedal predstaviteľ Kyjeva

ta3 čtk
18.12.2022 17:33

Ukrajinská armáda sa pokúsila zabiť náčelníka ruského generálneho štábu Valerija Gerasimova, keď bol na jar v ukrajinskom meste Izjum v čase, keď ho okupovali ruské vojská. V rozhovore s advokátom a novinárom Markom Fejginom to povedal poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Denník The New York Times (NYT) informoval, že sa Američania pokúsili Ukrajincom útok na Gerasimovho rozhovoriť v obavách z eskalácie konfliktu, ktorý rozpútala Moskva.

Ukrajina sa na jar pokúsila zabiť šéfa ruského generálneho štábu, povedal poradca
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Gerasimov bol v Izjume a my sme pálili po Gerasimovi," povedal Arestovyč, podľa ktorého táto situácia nastala približne v druhej polovici apríla alebo v máji. Izjum, ktorý sa nachádza v Charkovskej oblasti na východe krajiny, ruské invázne sily okupovali približne od začiatku apríla do prvej polovice septembra. 

Ukrajinská armáda podľa Arestovyča zasiahla štáb, kde sa Gerasimov nachádzal, a zničila ho. Zomrelo pritom množstvo ruských dôstojníkov a strážcov. "Stihol odísť o niečo skôr," dodal Arestovyč na adresu náčelníka ruského generálneho štábu.

Americký denník The New York Times teraz zverejnil materiál , v ktorom na základe rozhovorov, dokumentov či tajných inváznych plánov podrobne popisuje chyby, ktorých sa Moskva podľa denníka dopustila pri svojej vojenskej agresii voči susednej krajine. Spomína tam tiež to, že Gerasimov sa koncom apríla rozhodol potajomky odcestovať na front.

Americkí činitelia denníka oznámili, že sa to dozvedeli, ale informáciu pred Ukrajincami zatajili, pretože sa obávali, že na neho zaútočia. Zabitie Gerasimova by podľa nich mohlo prudko eskalovať konflikt, a hoci Američania boli odhodlaní Ukrajine pomôcť, nechceli rozpútať vojnu medzi Spojenými štátmi a Ruskom, píše denník.

Ukrajinci sa však o Gerasimových plánoch aj tak dozvedeli. Po konzultácii s Bielym domom požiadali vysokí americkí predstavitelia Ukrajincov, aby útok odvolali. Urobili to ale neskoro, ukrajinskí vojenskí predstavitelia Američanom povedali, že na generála už zaútočili. Podľa amerického denníka vtedy zomreli desiatky Rusov a ruskí vojenskí predstavitelia následne obmedzili svoje návštevy na fronte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok