Nie je za tým elixír mladosti ani čary, no ľudia v Kórei budú o rok mladší. Dôvod vás prekvapí

ta3/Samuel Drozda
28.12.2022 06:00

Mladší z nás už nikto nebude, pokým teda nežije v Južnej Kórei. Juhokórejčania čoskoro omladnú, a to až o rok alebo dva. Stane sa tak po oficiálnej zmene systému počítania veku v krajine.

Nie je za tým elixír mladosti ani čary, no ľudia v Kórei budú o rok mladší. Dôvod vás prekvapí
Profimedia

Južná Kórea zmení spôsob, akým bude počítať vek svojich občanov. Stane sa tak vďaka zjednoteniu systémov počítania veku v krajine. Momentálne sa používajú až tri variácie. Kórejský parlament preto schválil súbor zákonov, ktoré určujú používanie medzinárodného systému počítania veku, čiže odo dňa narodenia.

Čo je to kórejský vek?

Južná Kórea v súčasnosti uplatňuje až tri systémy počítania veku, avšak väčšina občanov používa tzv. kórejský vek, píše portál NPR. Ten funguje na pricípe, pri ktorom má človek hneď po narodení jeden rok a každý Nový rok sa mu pripočíta ďalší rok, akoby mal narodeniny. To znamená, že dieťa narodené 31. decembra by bolo na druhý deň, teda 1. januára, považované za dvojročné. Zmena vstúpi do platnosti od júna budúceho roku.

Napriek tomu, že väčšina Kórejčanov používa svoj "kórejský vek", prechod na všeobecný rozšírenejší systém, čiže taký, pri ktorom má človek v deň narodenia nula rokov, sa teší veľkej podpore. 

Viac ako 80 percent občanov podľa septembrového prieskumu podporuje zjednotenie vekového systému. 86 percent opýtaných dokonca uviedlo, že by v každodennom živote radšej používali svoj narodeninový vek, vyplýva z prieskumu. Táto zmena bola jedným zo sľubov kampane prezidenta Južnej Kórei Yoon Suk Yeola, ktorý ju chcel vykonať pre zbytočné sociálne a ekonomické náklady starého systému. 

Južná Kórea zaviedla starý systém v 60. rokoch minulého storočia. Krajina sa tak pridala k väčšine východoázijských krajín, ktoré tento tradičný systém už zrušili. Výnimkou je však napríklad Čína, ktorá používa tradičný spôsob. Dieťa narodené v Číne je považované za jeden rok staré a každý ďalší rok sa mu pripočíta na lunárny Nový rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok