Prezidentka dala Matovičovi ranu z milosti, tvrdí politológ Marušiak

ta3/ Anka Žitná
16.12.2022 14:34

Slovensko žije od včerajšieho večera novú politickú realitu. Parlament vyslovil vláde nedôveru a dnes popoludní ju prezidentka Zuzana Čaputová odvolala. Začal sa maratón rokovaní politických lídrov, aby sa našlo riešenie, ako pokračovať ďalej. Hosť relácie Tak takto?! politológ Juraj Marušiak v reakcii na všetky udalosti ešte pred samotným hlasovaním o dôvere vláde v parlamente skonštatoval, že bez ohľadu na to, ako by dopadlo hlasovanie v NR SR, hrôza bez konca sa ani zďaleka nekončí.

Prezidentka dala Matovičovi ranu z milosti, tvrdí politológ Marušiak
ta3

Detailom v hektickom slede udalostí bol podávanie demisie ministra financií Igora Matoviča, ktorý komentovala na svojom profile na sociálnej sieti aj samotná prezidentka.

"To, čo prezidentka urobila, bola rana z milosti Igorovi Matovičovi. Toto už presvedčilo aj verejnosť, aj niektorých váhajúcich aktérov v parlamente, ktorí by si mysleli, že je možné ďalej pokračovať s Igorom Matovičom,“ komentoval politológ Juraj Marušiak komunikáciu a kroky prezidentského paláca. Podľa neho prezidentka síce nemá také politické skúsenosti, ako český prezident Miloš Zeman, ktorý riešil podobnú politickú situáciu v Českej republike, keď po páde vlády vymenoval úradnícku vládu pod vedením Jiřího Rusnoka.

Politológ našiel aj paralelu medzi prezidentom Zemanom a Zuzanou Čaputovou. "To, čo ju s ním spája, je slabé parlamentné zázemie. Strany, ktoré ich nominovali, sa nedostali do parlamentu. To znamená, že prezidentka má obmedzený manévrovací priestor. Mohla už skôr využiť niektoré nástroje, vrátane svojho vplyvu, na ukončenie tejto vlády a reštrukturalizáciu parlamentnej väčšiny,“ komentoval Juraj Marušiak.

O tom, kto by mohol prezidentke radiť pri prekonávaní tejto krízy, ale aj o tom, či znechutenie z politiky dovedie občanov do referendových miestností si môžete vypočuť v piatkovom dieli relácie Tak takto?!, ktorý nájdete nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok