Čaputová odvolala Hegerovu vládu. Dočasne poverený kabinet žiada, aby prispel skôr k stabilite ako k chaosu

ta3 TASR
16.12.2022 13:43

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok odvolala vládu Eduarda Hegera (OĽANO). Zároveň ju dočasne poverila vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu. Zároveň žiada dočasne poverenú vládu Eduarda Hegera, aby v prechodnom období prispela skôr k stabilite ako k chaosu. Kabinet by mal výkon svojich obmedzených právomocí podľa nej vykonávať s veľkou zodpovednosťou.

Čaputová odvolala Hegerovu vládu. Dočasne poverený kabinet žiada, aby prispel skôr k stabilite ako k chaosu
TASR/Martin Baumann

Národná rada SR vyslovila vo štvrtok (15. 12.) Hegerovej vláde nedôveru. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Heger sa následne stretli s prezidentkou. Kollár avizoval, že politické strany sa budú musieť dohodnúť na predčasných voľbách. Konať by sa podľa neho mali najneskôr v júni, ešte lepší termín vidí v máji. Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podala opozičná SaS. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Čaputová považuje za potrebné, aby sa predčasné voľby realizovali ešte v prvom polroku budúceho roka. Poukazuje pritom na obmedzené vládnutie i nevyhnutnosť prípravy nového štátneho rozpočtu na ďalší rok. V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nepríde, hlava štátu pristúpi k ďalším krokom v zmysle ústavy.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok