Bombový útok v Turecku vyvolal obavy, niekoľko ľudí utrpelo zranenia

ta3 TASR
16.12.2022 11:33

Deväť ľudí utrpelo v piatok na juhovýchode Turecka zranenia pri bombovom útoku. Bomba zasiahla ozbrojené policajné vozidlo a útok vyvolal obavy zo vzniku nových nepokojov v tomto prevažne kurdskom regióne. Informovala agentúra AFP.

Bombový útok v Turecku vyvolal obavy, niekoľko ľudí utrpelo zranenia
Twitter.com/Middle East Eye

Pri incidente, ktorý sa odohral neďaleko mesta Diyarbakr, sa zranilo osem policajtov a jedna ďalšia osoba. Všetkých deväť ranených bolo v rámci prevencie prevezených do nemocnice, avšak ich zranenia nie sú život ohrozujúce, uvádza kancelária miestneho guvernéra.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Išlo o prvý takýto útok, ktorý miestni predstavitelia hlásia za vyše päť rokov. K incidentu prišlo v čase, keď Turecko zintenzívnilo útoky voči kurdským silám na severe Sýrie a pokračuje v obmedzenej vojenskej operácii aj v Iraku. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pritom po novembrovom bombovom útoku v Istabule, ktorý si vyžiadal šesť obetí na životoch, pohrozil, že začne novú pozemnú operáciu na severe Sýrie.

Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko a niektorí jeho západní spojenci považujú za teroristickú organizáciu, sa v minulosti prihlásila k niektorým bombovým útokom v spomínanom tureckom regióne. PKK vedie už celé desaťročia povstanie proti tureckému štátu a pri jej útokoch zahynuli už desiatky tisíc civilistov a príslušníkov bezpečnostných zložiek, píše AFP.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok