Haagský tribunál poslal na 26 rokov do väzenia bývalého veliteľa kosovských povstalcov

ta3 ČTK
16.12.2022 10:49

Haagsky tribunál pre vojnové zločiny v Kosove (KSČ) v piatok usvedčil a poslal na 26 rokov do väzenia bývalého veliteľa povstaleckej Kosovskej oslobodeneckej armády (UÇK) Saliha Mustafu. Ide o prvý verdikt, ktorý tento tribunál vyniesol. Podľa agentúry Reuters odsúdený riadil väznicu využívanú na mučenie počas konfliktu z rokov 1998 a 1999, kedy kosovskí povstalci bojovali za nezávislosť od Srbska.

Tribunál "vás odsudzuje na výnimočný trest 26 rokov väzenia", oznámila podľa agentúry AFP sudkyňa Mappie Veldtová-Fogliaová Mustafovi, ktorý bol uznaný vinným najmä za mučenie a vraždy spáchané v roku 1999 na väznených Albáncoch podozrievaných zo spolupráce. Zločiny sa stali vo vtedajšom zadržiavacom zariadení v obci Zlaš (Zllash) približne 12 kilometrov východne od kosovskej metropoly Prištiny.

Mustafa patril k zakladateľom a vrchným veliteľom UÇK v čase vojny v Kosove v rokoch 1998 až 1999. Neskôr slúžil v kosovských bezpečnostných silách ako šéf oddelenia pre informácie. Zatknutý bol predvlani koncom septembra na žiadosť prokuratúry KSČ. Jeho obete bojovníci UÇK podozrievali zo spolupráce so Srbmi, alebo minimálne z toho, že nepodporovali povstalcov.

KSČ bol po silnom tlaku medzinárodného spoločenstva na kosovských predstaviteľov schválený v roku 2015. Súdiť má bývalých veliteľov povstaleckej UÇK, ktorá viedla ozbrojený boj za odtrhnutie vtedajšej juhosrbskej autonómnej oblasti Kosovo. Všeobecný súd je súčasťou kosovskej justície, ale z bezpečnostných dôvodov sídli v holandskom Haagu a jeho členovia sú zahraniční sudcovia.

Vojna v Kosove si vyžiadala vyše 10 000 životov, väčšinou kosovských Albáncov. Osud viac ako 1600 nezvestných zostáva neznámy. Boje skončili po 78 dňoch náletov NATO. Kosovo, ovládané Albáncami, vyhlásilo nezávislosť v roku 2008. Uznala ju doteraz zhruba polovica členských štátov OSN. Tento týždeň Kosovo českému predsedníctvu odovzdalo prihlášku do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok