Ukrajina čelí ďalším ruským vzdušným útokom, obrana zostrelila až 60 striel

ta3 ČTK
16.12.2022 17:33

Ukrajina hlási ďalší rozsiahly vzdušný útok ruských síl na svoju infraštruktúru. Kyjevom otriasli výbuchy, explózie boli hlásené aj z iných miest. Niektoré mestá sa podľa úradov ocitli bez elektriny. Úder poškodil deväť energetických zariadení, povedal podľa agentúry Reuters minister energetiky Herman Haluščenko. Dvaja ľudia zomreli a ďalší utrpeli zranenia, keď ruská strela zasiahla obytnú budovu v meste Kryvyj Rih. Protivzdušná obrana zostrelila 60 zo 76 ruských striel, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj.

"Výbuchy v Desňanskej štvrti metropoly. Všetky služby idú na miesto. Zostaňte v krytoch," napísal na Telegrame Kličko, ktorý následne informoval ešte o ďalších explóziách v iných častiach mesta. Podľa serveru The Guardian sa v Desňanskej štvrti, ktorá leží na severovýchode Kyjeva, nachádza veľká elektráreň. Zatiaľ nie je jasné, či ju Rusi zasiahli. Predtým úrady informovali o práci protivzdušnej obrany v Kyjeve.

"Charkov je bez prúdu, ale fungujú všetky 'stanice nezlomnosti', kde sa môžete ohriať, dobiť si telefón, je tam horúci čaj a internet," napísal ráno na Telegrame starosta Charkova Ihor Terechov s odkazom na miesta, ktoré úrady zriadili pre okamihy, kedy sa Ukrajinci ocitnú kvôli ruským útokom bez dodávok elektrickej energie alebo tepla. Explózie boli predtým hlásené aj z tohto druhého najväčšieho ukrajinského mesta a podľa úradov utrpela zásah kritická infraštruktúra. Charkov hlásil ostreľovanie už vo štvrtok.

"Poltava je bez elektrickej energie. Vypnite všetky elektrické spotrebiče. Letecký poplach stále trvá. Buďte opatrní," napísal starosta Poltavy Oleksandr Mamaj. Ruské útoky zasiahli podľa ukrajinských úradov kritickú infraštruktúru aj okrem iného v Odese alebo Vinnycji, píše agentúra Reuters. Problémy s dodávkami elektrickej energie hlási Sumská oblasť. Bez prúdu sú podľa serveru RBK-Ukrajina aj mestá Čerkasy, Umaň a Kirovohradská oblasť. Kyjevský starosta Kličko informoval o prerušení v dodávkach vody vo všetkých štvrtiach metropoly kvôli poškodeniu energetickej infraštruktúry.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko informoval, že v dôsledku zásahov energetických zariadení v niektorých oblastiach dochádza k havarijným výpadkom v dodávkach elektriny v celej krajine. "Ruská strela zasiahla obytnú budovu v Kryvom Rihu... Dvaja ľudia boli zabití. Najmenej päť bolo zranených, vrátane dvoch detí. Všetci sú v nemocnici," uviedol na telegrame šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

"Podľa predbežných údajov dnes ráno nepriateľ vypálil z oblasti Kaspického a Čierneho mora na objekty ukrajinskej kritickej infraštruktúry 76 riadených striel," napísal popoludní na telegrame veliteľ ukrajinskej armády Zalužnyj, podľa ktorého protivzdušná obrana 60 z nich zostrelila. U Kyjeva protivzdušná obrana zostrelila 37 z viac ako 40 striel, povedal hovorca kyjevskej správy Mychajlo Šamanov, podľa ktorého bol dnešný ruský vzdušný úder jedným z najväčších od začiatku invázie.

Ukrajinské železnice informovali, že bez prúdu je mnoho tratí. Zastavil sa aj prevádzka v kyjevskom alebo charkovskom metre, ktoré sa zmenili na protiletecké kryty. "Chcú nás zničiť a urobiť z nás otrokmi. Ale my sa nevzdáme. Vydržíme," vyhlásila v Kyjeve päťdesiattriročná Lidija Vasyljevová, ktorá mierila do krytu na stanici. "Chcem, aby vojna skončila, a to čoskoro. Ale som pripravená čakať tak dlho, ako bude treba," citoval ju Reuters. Ukrajina sa ruskej vojenskej agresii bráni už takmer desať mesiacov.

Rusko od októbra podniklo niekoľko rozsiahlych vzdušných úderov namierených proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre. Milióny ľudí sa kvôli tomu v zimnom počasí opakovane ocitajú bez dodávok elektriny, vody aj tepla. Západné krajiny Ukrajinu podporujú okrem iného zbraňami, vrátane ťažkých delostreleckých či protivzdušných systémov. Stanica CNN nedávno uviedla, že Washington dokončuje plány vyslania systému protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajinu.

Problémy vo svojej energetickej sieti kvôli dnešným ruským útokom zaznamenalo podľa agentúry AP Moldavsko, ktoré s Ukrajinou zdieľa hranice a je napojené na jej energetickú sieť. Kvôli masívnym ruským úderom na ukrajinskú energetiku ho v poslednom čase postihli rozsiahle výpadky dodávok elektriny. Ukrajinské ostreľovanie podľa ruskej agentúry pôsobilo obete v obciach na Donbase

Pri ostreľovaní východoukrajinskej obce Lantrativka ukrajinskými silami zomrelo 11 ľudí, približne 20 ľudí bolo zranených a osud ďalších dvoch desiatok osôb je neznámy, tvrdí ruská agentúra TASS, ktorá sa odvoláva na miestne záchranné zložky. Lantratívka leží v Luhanskej oblasti na území ovládanom proruskými separatistami a ruskou okupačnou armádou. Kyjev sa k informáciám nevyjadril.

Pôvodne TASS informoval o najmenej ôsmich mŕtvych a 23 zranených. Táto ruská agentúra zároveň tvrdí, že ukrajinské sily zasiahli dnes ráno v Lantrativke budovu za pomoci amerických raketometov HIMARS.

Ukrajinská armáda pôsobila civilné obete aj vo Svätove v rovnakej oblasti, napísala ďalej ruská štátna agentúra s odvolaním sa na predstaviteľov separatistov v Luhanskej oblasti Andreja Maročka.

Rusko a preruští separatisti začali v posledných dňoch opakovane ukrajinské sily obviňovať z útokov na civilistov v okupovaných oblastiach. Vo štvrtok napríklad oznámili "najmasívnejšie údery" ukrajinského delostrelectva na Doneck, ktorý proruské sily ovládajú už od roku 2014.

Rusko už týždne útočí na ukrajinskú civilnú infraštruktúru a predovšetkým energetickú sieť krajiny. Dlhodobo čelí obvineniam a dôkazom z páchania zločinov v krajine. Vo vojne, ktorú Moskva rozpútala 24. februára, zahynuli tisíce ukrajinských civilistov a milióny ďalších ruská invázia vyhnala z domovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok