Pri zosuve pôdy neďaleko Kuala Lumpuru zahynulo najmenej 21 ľudí, viac ako 10 osôb zostáva nezvestných

ta3 TASR
16.12.2022 08:05

Zosuv pôdy v kempe blízko malajzijského hlavného mesta Kuala Lumpur si vyžiadal najmenej 21 obetí na životoch. Ďalších 12 ľudí je stále nezvestných. O novej bilancii informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Pôda v piatok pred 3:00 miestneho času (vo štvrtok 20:00 SEČ) zavalila kemp, ktorý leží v štáte Selangor, asi 50 kilometrov severne od Kuala Lumpuru. Z viac ako 90 ľudí, ktorí v kempe spali, sa zatiaľ podarilo zachrániť 61 osôb, osem z nich je v nemocnici. Všetky obete sú malajzijskej národnosti. Medzi nimi sú tri deti a desať žien.

Po 12 osobách, ktoré sa stále nezvestujú, záchranári pátrajú v hustom bahne a pod popadanými stromami. Videozáznamy z miesta ukazujú zavalenú plochu pod cestou v prudkom svahu zalesneného kopca aj záchranára, ktorých sa do pátrania zapojilo vyše 400.

Pôda sa zosunula na kraji cesty neďaleko farmy, ktorá prevádzkuje kemp. Na kemp sa zrútila z výšky asi 30 metrov a zasypala plochu s veľkosťou približne 1,2 hektára. Rodiny s malými deťmi, ktoré boli zachránené, získali dočasné útočisko v neďalekej policajnej stanici. Agentúra Reuters uviedla, že majitelia farmy nemali licenciu na prevádzkovanie kempu.

"Počula som hlasný zvuk pripomínajúci hrom, ale boli to padajúce kamene," popísala miestnemu médiu 22-ročná Teh Lynn Xuanová. "Cítili sme, že stany prestávajú byť stabilné a že okolo nás padá pôda. Našťastie som sa dokázala zo stanu dostať a schovať sa na bezpečnejšie miesto. Ja aj matka sme dokázali zo stanu vyliezť a zachrániť sa," popísala.

Malajský štát Selangor trápili zosuvy pôdy už v minulosti. Ich príčina sa často dáva do súvislosti s lejakmi a mýcením lesov. Pred dnešným nešťastím ale pršalo v oblasti len málo, uviedla agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok