Zosadený exprezident Castillo zostáva vo väzbe. Občania Peru protestujú proti Boluarteovej a jej vláde

ta3 TASR
16.12.2022 07:45

Najvyšší súd v Peru vo štvrtok nariadil, že parlamentom zosadený prezident Pedro Castillo, ktorý bol minulý týždeň zadržaný pre obvinenia zo vzbury a sprisahania, zostane vo väzbe 18 mesiacov. Informovala o tom agentúra AFP.

Zosadený exprezident Castillo zostáva vo väzbe. Občania Peru protestujú proti Boluarteovej a jej vláde
TASR/AP

Najvyšší súd tak vyhovel žiadosti prokuratúry o ponechanie Castilla vo vyšetrovacej väzbe. Prokuratúra sa totiž obávala, že sa exprezident pokúsi ujsť z krajiny po tom, ako požiadal o azyl na mexickom veľvyslanectve v Peru.

Za odvolanie Castilla z prezidentského postu z dôvodu "trvalej morálnej neschopnosti" viesť krajinu minulý týždeň hlasovalo 101 z celkovo 130 peruánskych poslancov. Exprezident ešte pred hlasovaním parlamentu oznámil zámer rozpustiť Kongres a vyhlásiť nové parlamentné voľby. Novou peruánskou prezidentkou sa následne stala Dina Boluarteová, ktorá pôsobila ako viceprezidentka.

Nové zrážky príslušníkov peruánskej armády s podporovateľmi zosadeného prezidenta republiky Pedra Castilla si vo štvrtok v meste Ayacucho na juhu Peru vyžiadali už deväť mŕtvych. Oznámili to regionálne zdravotnícke úrady, na ktoré sa v piatok odvolala tlačová agentúra AFP. K zrážkam došlo "v rôznych častiach mesta", uviedli predstavitelia regionálneho zdravotníckeho úradu. Pri jednej potýčke v blízkosti letiska mesta Ayacucho prišli o život dvaja ľudia, dodal peruánsky ombudsman.

Peruánske úrady vyhlásili v stredu na celom území krajiny 30-dňový výnimočný stav v súvislosti s vlnou nepokojov, ktoré si vyžiadali už najmenej 10 mŕtvych a 340 zranených. Rozhorčení stúpenci Castilla protestujú a stavajú barikády v uliciach peruánskych miest. Exprezident je obvinený zo vzbury a sprisahania a v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 10 rokov.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok