NHL: Tampa s Černákom slávila štvrté víťazstvo za sebou. Poradili si doma s Columbusom 4:1

ta3 TASR
16.12.2022 07:21

Hokejisti Tampy Bay Lightning so slovenským obrancom Erikom Černákom si pripísali v NHL štvrté víťazstvo za sebou. V noci na piatok si poradili doma s Columbusom 4:1 aj vďaka dvom gólom a asistencii Brandona Hagela. Po 23 zápasoch sa skončila bodová séria Mitcha Marnera, útočník Toronta nebodoval pri prehre Maple Leafs na ľade New Yorku Rangers 1:3 a nenatiahol tak klubový rekord. Slovenský brankár Jaroslav Halák sledoval duel zo striedačky "jazdcov".

NHL: Tampa s Černákom slávila štvrté víťazstvo za sebou. Poradili si doma s Columbusom 4:1
TASR/AP

Tampa rozhodla duel s Blue Jackets v tretej tretine, ktorú vyhrala 3:0. Okrem Hagela zaznamenal tri body aj jeho spoluhráč z útoku Nikita Kučerov (0+3). Černák odohral 18:20 min. so ziskom troch plusových bodov, na súperovu bránku vyslal dve strely a rozdal tri bodyčeky. "Blesky" počas šesťzápasovej domácej série vyhrali päť duelov. "Ak chcete byť úspešní, tak doma musíte vyhrávať čo najviac zápasov. A to sa nám darí," povedal pre nhl.com tréner Tampy Jon Cooper. Skóre otvoril svojím prvým gólom v sezóne Pierre-Edouard Bellemare, brankár Brian Elliott zaznamenal 24 úspešných zákrokov a vyhral v siedmom zápase za sebou, v ktorom štartoval. Do štatistík sa nezapísal kapitán Lightning Steven Stamkos, ktorý nebodoval prvýkrát po 14 zápasoch.

Montreal prehral s Anaheimom

V akcii boli aj ďalší dvaja Slováci. Hráči New Jersey s útočníkom Tomášom Tatarom podľahli Philadelphii 1:2 a po sľubnom vstupe do sezóny utrpeli už štvrtú prehru za sebou. Tatar si počas 11:33 min na ľade pripísal jednu strelu a jeden hit. Hrdinom Flyers bol brankár Carter Hart, ktorý zlikvidoval 48 striel a vyrovnal si svoje maximum v profiligovej kariére. "Proti rýchlym a šikovným tímom ako sú Devils potrebujete kvalitného brankára. Carter bol dnes skvelý," pozmamenal útočník Philadelphie a autor vyrovnávajúceho zásahu Scott Laughton. Víťazný gól "letcov", ktorí zastavili sériu štyroch prehier, strelil Travis Konecny, keď potrestal veľkú chybu Damona Seversona. O jediný gól "diablov" sa postaral Jack Hughes.

Montreal prehral s Anaheimom 2:5, slovenský krídelník Juraj Slafkovský počas 12:44 min na ľade ohrozil bránku Ducks jednou strelou. Prvý muž tohtoročného draftu nastúpil opäť v tretej formácii, ale po dvoch tretinách, keď Canadiens prehrávali 0:2, ho tréner Martin St. Louis preradil do štvrtej a na ľade sa objavoval sporadicky. Montreal vyrovnal v tretej tretine na 2:2, keď v priebehu necelých štyroch minút dvakrát udrel Cole Caufield. Nerozhodný stav zlomil v 51. minúte svojím druhým gólom v zápase obranca John Klingberg a triumf spečatili do prázdnej bránky Adam Henrique a Frank Vatrano.

Víťazstvo Anaheimu vychytal český brankár Lukáš Dostál, ktorý predviedol 23 úspešných zákrokov. Ducks prerušili sériu deviatich prehier na súperových klziskách. Pred týmto duelom vyšli v dvoch zápasoch za sebou naprázdno, keď prehrali v Ottawe 0:3 a v Toronte 0:7. "Máme dobrý tím, držíme spolu a verím, že prídu aj výsledky," povedal autor dvoch asistencií Trevor Zegras. "Káčeri" vyhrali len druhýkrát v tejto sezóne v riadnom čase.

Washington stále bez zraneného obrancu Martina Fehérváryho prehral doma s Dallasom 1:2 a ukončil sériu piatich triumfov. Stars sa mohli oprieť o výkon brankára Jakea Oettingera, ktorý zneškodnil 45 striel. Kapitán Capitals Alexander Ovečkin sa tentoraz nezapísal do streleckej listiny a stále zostáva na méte 800 gólov, od vyrovnania zápisu Gordieho Howea (801) na druhom mieste historického poradia kanonierov ho naďalej delí jeden presný zásah.

Ovečkin bol na ľade vyše 22 minút

Ovečkin bol na ľade vyše 22 minút, zaznamenal asistenciu a päť striel. "Vedel som, že keď dá Ovečkin ďalšie dva góly, tak na ľad naskáču všetci hráči zo striedačky. Nechcel som, aby sa mu to podarilo proti nám. Bola zábava čeliť jednému z najlepších strelcov histórie," povedal Oettinger. Capitals viedli po góle Conora Shearyho, ale hostia na začiatku tretej tretiny otočili v priebehu 79 sekúnd na 2:1, keď skórovali Jamie Benn a Colin Miller.

Toronto prehralo prvýkrát po 16 zápasoch v riadnom hracom čase, keď nestačilo na newyorských Rangers. "Jazdci" natiahli víťaznú sériu na päť duelov, dvakrát skóroval Jimmy Vesey a presadil sa aj Filip Chytil. Dve asistencie si pripísal Vincent Trocheck a dostal sa na métu 400 bodov, brankár Igor Šesťorkin vykryl 22 striel. Marnerova bodová séria sa zastavila na 23 zápasoch, čo je klubový rekord Maple Leafs. Spomedzi aktívnych hráčov mali dlhšie série len Patrick Kane z Chicaga (26) a Sidney Crosby z Pittsburghu (25). "Bolo to skvelé. Som rád, že moje meno bude svietiť medzi legendami, je to veľká česť. Bez pomoci spoluhráčov by som to nedosiahol," uviedol Marner.

Hokejisti Los Angeles prehrávali v Bostone po dvoch tretinách 0:2, ale napokon odchádzali z ľadu spokojnejší. Dvomi gólmi poslal duel do predĺženia Adrian Kempe, ktorý na 2:2 vyrovnal v presilovke o dvoch hráčov. Duel dospel do nájazdov a v nich rozhodol až v siedmej sérii Trevor Moore, ktorý krátko pred zápasom podpísal s Kings novú päťročnú zmluvu na 21 miliónov. Boston prehral doma len druhýkrát v sezóne, ale v každom z osemnástich duelov pred vlastnými fanúšikmi získal aspoň bod.

Pittsburgh vyhral siedmy zápas za sebou, keď na ľade Floridy triumfoval 4:2. Gólom v oslabení a asistenciou prispel k triumfu obranca Kris Letang, ktorý nastúpil na tretí duel po tom, ako prekonal mozgovú príhodu. S časom 25:44 min bol najvyťaženejším hráčom "tučniakov". Gól a asistenciu zaznamenal Jevgenij Malkin, ale duel nedohral pre zranenie. Aaron Ekblad nastúpil na 574. zápas v drese Floridy a prekonal klubový rekord Róberta Švehlu v počte štartov spomedzi obrancov.

Výsledky NHL:
New York Rangers - Toronto 3:1, Carolina - Seattle 3:2, Florida - Pittsburgh 2:4, New Jersey - Philadelphia 1:2, Boston - Los Angeles 2:3 pp a sn, Washington - Dallas 1:2, Tampa Bay - Columbus 4:1, Montreal - Anaheim 2:5, Winnipeg - Nashville 2:1 pp, Chicago - Vegas 1:4, Edmonton - St. Louis 3:4 pp a sn, Colorado - Buffalo 2:4

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok