Národný archív USA zverejnil 13-tisíc dokumentov týkajúcich sa atentátu na Kennedyho

ta3 ČTK
15.12.2022 23:37

Americký Národný archív zverejnil skoro 13-tisíc dokumentov týkajúcich sa vraždy prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho v roku 1963. Ďalších niekoľko tisíc dokumentov ale zostáva utajených pre obavy z ohrozenia národnej bezpečnosti, uviedla agentúra AFP. Viac ako tisíc dokumentov na rovnakú tému Národný archív uvoľnil aj v minulom roku.

Kennedy
TASR/AP

Národný archív oznámil na Twitteri, že zverejnil bezmála 13.000 dokumentov, ktoré sa týkajú atentátu na Kennedyho. Národný archív zverejňuje dokumenty priebežne na základe zákona z roku 1992, ktorý mu to nariaďuje. Zhruba 1500 dokumentov inštitúcia zverejnila už vlani, išlo predovšetkým o tajné telegramy alebo rôzne interné oznámenia. Ďalšie dokumenty boli zverejnené v roku 2017 za prezidenta Donalda Trumpa.

Podľa agentúry Reuters sa neočakáva, že by medzi zverejnenými záznamami bol dokument, ktorý by vyvolal nejakú senzáciu. Podľa denníka The Washington Post podstatná časť zverejnených dokumentov patrila Ústrednej spravodajskej službe (CIA) a mapovala napríklad pohyb Leea Harveya Oswalda, ktorý je považovaný za strojcu atentátu.

Podľa oznámenia Bieleho domu tajné služby určili "obmedzený počet dokumentov", pri ktorých bolo zverejnenie odložené. Dôvodom rozhodnutia je predísť škodám na "vojenskej obrane, operáciách tajných služieb, bezpečnostných síl či na zahraničnej politike". Podľa agentúry AFP ide o niekoľko tisíc dokumentov. Podobné rozhodnutie urobil v roku 2017 aj vtedajší prezident Trump. Ďalšie dokumenty by mohli byť zverejnené 30. júna potom, čo ich preskúmajú tajné služby.

"CIA sa domnieva, že boli zverejnené všetky známe relevantné informácie ohľadom Oswalda. Zostávajúce nezverejnené záznamy chránia mená zamestnancov CIA, zdroje, lokality a spôsob práce," uviedol hovorca tajnej služby.

Podľa Národného archívu bolo sprístupnených verejnosti zhruba 97 percent z piatich miliónov stránok, ktoré inštitúcia o atentáte na Kennedyho uchováva.

Atentát na Kennedyho vyvoláva už mnoho desaťročí konšpiračné teórie a špekulácie. Vraždu skúmala zvláštna vyšetrovacia komisia, ktorú v decembri 1963 zriadil Kennedyho nástupca Lyndon Johnson. Táto takzvaná Warrenova komisia po desiatich mesiacoch dospela v septembri 1964 k záveru, že strojcom a páchateľom atentátu bol Lee Harvey Oswald, a to sám, bez akéhokoľvek spolupáchateľa.

Správa Warrenovej komisie narazila hneď po zverejnení na kritiku a nedôveru, ktoré pretrvávajú dodnes. V polovici 70. rokov bola zriadená komisia Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, ktorá v roku 1979 pripustila verziu viacerých strelcov, čím podporila teóriu o sprisahaní. Nakoniec sa ale možnosť druhého strelca nepotvrdila a v roku 1988 bolo vyšetrovanie uzavreté s rovnakým záverom ako v roku 1964.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok