Na Streife triumf Parisa, iný Talian v Kitzbüheli hromžil

TASR
26.1.2013 16:28

Taliansky lyžiar Dominik Paris vyhral v sobotu najväčšie preteky kalendára Svetového pohára, keď najrýchlejšie pokoril zjazd na uctievanej trati "Streif". V rakúskom Kitzbüheli slávil iba svoj druhý triumf kariéry s náskokom 13 stotín pred Kanaďanom Erikom Guyaom. Tretí bol Rakúšan Hannes Reichelt (+0,36 s), pôvodne štvrtého Slovinca Andreja Šporna dodatočne diskvalifikovali.

Na Streife triumf Parisa, iný Talian v Kitzbüheli hromžil
SITA

Paris dal Taliansku prvý triumf v kitzbühelskom zjazde od čias Kristiana Ghedinu v roku 1998. V tesnej konkurencii sa dostal o 6 bodov na čelo priebežného poradia disciplíny pred Aksela Lunda Svindala. Tomu napriek triumfu v piatkovom super-G a dvom víťazným zjazdovým tréningom sobotňajšia súťaž vôbec nevyšla. Tým pádom nevyužil šancu priblížiť sa k vedúcemu mužovi celkového poradia SP, Rakúšanovi Marcelovi Hirscherovi, ktorý bol navyše superfavoritom na nedeľňajší slalom. V ňom však Svindal mohol pomýšľať na solídne body do kombinácie, ktorá sa v honosnom rakúskom stredisku stále jazdí v starom formáte. Dokopy sa zrátavajú obe osobitne hodnotené súťaže, teda zjazd a dvojkolový slalom a v prvej časti si najlepšiu východiskovú pozíciu z majstrov hustých bránok vytvoril Chorvát Ivica Kostelič pred Francúzom Alexisom Pinturaultom.

Vo veku 23 rokov Paris nadviazal na svoj triumf z Bormia, kde na tiež mimoriadne náročnej zjazdovke medzi sviatkami prvýkrát triumfoval. Ako štvrtý muž priebežnej klasifikácie kráľovskej alpskej disciplíny patril medzi širšiu enklávu favoritov a tak sa na Hahnenkamme dodržala tradícia - v zjazde sa síce takmer každý rok dejú aj prekvapenia, ale víťaz je vždy už etablovaný borec. "Toto je skvelé, iba s námahou tomu môžem uveriť. Kitzbühel je určite krajším triumfom z dvoch mojich doterajších. Každý zjazdár sníva o tom, že tu vyhrá a je skvelé, keď sa tento sen stane skutočnosťou," povedal Paris v prvom rozhovore pre televízne stanice. "Necítil som sa v hornej časti úplne najlepšie, ale spodnú časť som išiel výborne. Je to typ trate, ktoré mám najradšej, treba bojovať od začiatku do konca, rovnako ako v Bormiu."

Na Streife sa však zrušila rodiaca sa menšia "tradícia". Zjazdy v uplynulých piatich zimách tam ovládli Švajčiari, z toho štyrikrát Didier Cuche a raz Didier Defago. Tentoraz bola alpská veľmoc číslo dva ďaleko od triumfu, keď sa ani jeden jej reprezentant nedostal do prvej desiatky. Domáci mali v nej štyroch zástupcov, ale tiež neboli spokojní, lebo na pyšnom tirolskom hrebeni chceli konečne po čase zvíťaziť, navyše Rakúšanovi sa to v tejto sezóne nepodarilo ešte v žiadnom zjazde.

Nespokojný bola aj dvojnásobný víťaz zimy Talian Christof Innerhofer, ktorý pre porušenie pravidiel v meranom tréningu okrem zaplatenia pokuty musel štartovať namiesto z 19. až zo 46. pozície. Parádne zvládol skok do úvodnej "Mausefalle" (Myšej pasce), aj kritériový "Steilhang" (Strmina), keď na naklonenom svahu udržal v extrémnom esíčku vysokú stopu a do kĺzavej časti mal výjazd vo veľkej rýchlosti a s najlepším medzičasom. Lenže potom doplatil na to, že trať sa vplyvom slnečného počasia spomaľovala pre odmäk a nerovnosti a tak jeho "vajíčko" vykázalo na ďalšom meraní priepastnú stratu 98 stotín. To prirodzene ovplyvnilo aj jeho jazdeckú líniu v spodnej pasáži a zneistený favorit sa len tesne zmestil do dvadsiatky. A tak kým jeden Talian rozdával v cieli úsmevy, druhý hromžil a smerom k funkcionárom adresoval kritické gesto...  

Výsledky zjazdu mužov v Kitzbüheli:
1. Dominik Paris (Tal.) 1:57,56 min., 2. Erik Guay (Kan.) +0,07, 3. Hannes Reichelt (Rak.) +0,36, 4. David Poisson (Fr.) +0,60, 5. Max Franz (Rak.) +0,61, 6. Klaus Kröll (Rak.) +0,73, 7. Kjetil Jansrud (Nór.) +0,89, 8. Georg Streitberger (Rak.) +1,01, 9. Aksel Lund Svindal (Nór.) +1,16, 10. Manuel Osborne-Paradis (Kan.) +1,23

Priebežné poradie v zjazde (6 z 9 súťaží): 1. Paris 317 b., 2. Svindal 314, 3. Kröll 261, 4. Guay (Kan.) 253, 5. Christof Innerhofer (Tal.) 244, 6. Reichelt 240

Celkové poradie SP (23 z 36): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 935 b., 2. Svindal 876, 3. Ted Ligety (USA) 736, 4. Felix Neureuther (Nem.) 646, 5. Ivica Kostelič (Chorv.) 485, 6. Manfred Mölgg (Tal.) 477,... 79. Adam ŽAMPA (SR) 49.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok