Útočníka zo skalického klubu, ktorý napadol speváka z nenávisti voči LGBTI+ komunite, prepustili na slobodu

ta3 TASR
15.12.2022 14:49

Muž obvinený v súvislosti s útokom na speváka kapely počas víkendového koncertu v skalickom klube bude stíhaný na slobode. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku mu väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Poľsko
TASR/AP (Ilu)

Proti rozhodnutiu sudcu podal prokurátor ÚŠP sťažnosť, o ktorej bude 22. decembra rozhodovať Najvyšší súd NS SR. "Sťažnosť bola podaná z dôvodu, že od usmrtenia dvoch osôb na Zámockej ulici v bare Tepláreň, kde obeťami boli členovia LGBTI+ komunity, sme zaznamenali viaceré fyzické útoky na túto komunitu. Preto je potrebné nekompromisne, v rámci zákonných možností, postupovať voči páchateľom týchto činov, aby to odradilo ďalších od prípadných fyzických útokov na členov tejto komunity," priblížila špeciálna prokuratúra. Úrad špeciálnej prokuratúry o tom informoval na sociálnej sieti.

Zároveň upozornila širokú verejnosť, že schvaľovanie týchto útokov v rôznych online diskusiách a komentároch môže napĺňať skutkovú podstatu trestného činu schvaľovanie trestného činu. "Autorom týchto príspevkov hrozí aj trest prepadnutia veci, teda počítača, prípadne mobilného telefónu, z ktorého uvedené príspevky písali," podotkli.

Útok na speváka kapely Berlin Manson sa udial 10. decembra v skalickom klube pre vyvesenie dúhovej vlajky reprezentujúcej LGBTI+ komunitu. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil R. H. z ublíženia na zdraví a výtržníctva. Trestné činy mali byť spáchané z osobitného motívu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok