Nemocnicami roka 2022 sa podľa INEKO stali zariadenia v Ružomberku a v Košiciach

ta3 tasr
15.12.2022 13:42

Najlepšou štátnou univerzitnou a fakultnou nemocnicou tohto roka je Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku, najlepšou všeobecnou nemocnicou je tretíkrát Nemocnica Agel Košice-Šaca. Vyplýva to z ôsmeho ročníka hodnotenia nemocníc, ktoré vychádza najmä z dát rokov 2018 až 2021. Informoval Dušan Zachar, riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), ktorý hodnotenie realizuje.

Vojenská nemocnica Ružomberok 1140px (TASR/Martin Pavelek)
TASR/Martin Pavelek

"Zvyšovanie transparentnosti zverejňovaním relevantných informácií o kvalite a efektívnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti je podľa nás jedným z kľúčových predpokladov na to, aby bola verejnosť lepšie informovaná, aby sa vedela kvalifikovanejšie rozhodovať a vytvárať účinnejší tlak na zlepšovanie verejných služieb, čo potom motivuje zdravotnícke zariadenia sa neustále zlepšovať," skonštatoval. Druhé miesto v kategórii štátne univerzitné a fakultné nemocnice získala Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, na treťom mieste sa umiestnila Univerzitná nemocnica Martin. V kategórii všeobecných nemocníc druhé miesto obhájila Ľubovnianska nemocnica, tretie miesto získala dolnooravská nemocnica s poliklinikou Dolný Kubín.

Z hodnotenia tiež vyplýva, že pandémia koronavírusu sa negatívne podpísala na zhoršení kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti v nemocniciach. "Po nástupe červených kovidových oddelení v nemocniciach sa znížil počet realizovaných operačných výkonov nekovidových pacientov. Tento trend pretrval aj v minulom roku. Pandémia zapríčinila aj v roku 2021 odsúvanie plánovaných operácií, a teda zhoršenie dostupnosti a negatívne ovplyvňovala aj kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hoci sme už začali pozorovať zlepšenia pri niektorých indikátoroch," priblížil Zachar.

Spokojnosť pacientov podľa hodnotenia kontinuálne rastie. Medziročne sa zlepšilo tiež hospodárenie nemocníc. "Jedným z vysvetlení môže byť tiež skutočnosť, že objem zdrojov nemocníc od zdravotných poisťovní rástol aj napriek zníženým počtom výkonov pre koronavírus, a teda aj nákladov na materiál, lieky, energie a podobne," podotkol Zachar. Poukázal, že štátne nemocnice v priemere naďalej hospodárili so stratami a naďalej sa zadlžovali.

Nemocnice v rámci hodnotenia museli prejsť kvalifikačnými kritériami komplexnosti a dostatočnej veľkosti vzorky pri sledovaných ukazovateľoch. Hodnotia sa vybrané ukazovatele kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúseností, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti. INEKO dáta preberá okrem iných od zdravotných poisťovní na Slovensku, ministerstiev zdravotníctva a financií, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, vyšších územných celkov, Národného centra zdravotníckych informácií či Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. Index transparentnosti INEKO zostavil v spolupráci Transparency International Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok