Podľa advokáta Súdneho dvora EÚ porušuje poľská reforma súdov právo Únie

15.12.2022 12:49

Poľský zákon, ktorým sa menia pravidlá o organizácii všeobecných súdov a o najvyššom súde, porušuje právo Únie, myslí si generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie Anthony Michael Collins. Názor generálneho advokáta vo štvrtok súd zverejnil v tlačovej správe. Únijný súd sa vo svojich rozhodnutiach obvykle, aj keď nie vo všetkých prípadoch, názorom generálneho advokáta riadi, podotkla agentúra Reuters.

súd kladivko spravodlivosť
TA3

"Porušenie práva Únie spočíva v odňatí možnosti vnútroštátnym súdom zabezpečiť, aby bolo právo Únie vo všetkých prípadoch uplatňované nezávislým a nestranným súdom," upozornil Collins. Únijná legislatíva bola podľa jeho názoru porušená aj tým, že otázky majúce priamy dopad na postavenie a prácu sudcov boli zverené kárnemu kolégiu Najvyššieho súdu. Toto kolégium totiž nepredstavuje nezávislý a nestranný súdny orgán, uviedol generálny advokát.

Poľsko v decembri 2019 prijalo zákon meniaci vnútroštátne pravidlá organizácie všeobecných súdov a poľského najvyššieho súdu. Európska komisia reagovala žalobou, podľa jej názoru totiž novela obmedzuje či dokonca vylučuje možnosti poľských súdov zabezpečiť, že jednotlivci domáhajúci sa svojich práv vyplývajúcich z pravidiel Únie, mali prístup k nezávislému a nestrannému súdu.

Podľa generálneho advokáta Collinsa novela bráni poľským súdom riešiť otázku, či bol konkrétny sudca menovaný zákonne alebo či môže súdnu funkciu vykonávať. Poľské súdy tak nemôžu skúmať otázky týkajúce sa nezávislosti zloženia súdov. Snaha je riešiť, či sa kvôli nim obracať na súdny dvor EÚ, môže byť pokladaná za kárne previnenie, upozornil generálny advokát.

Poľsko je s EÚ dlhodobo v spore kvôli reforme justície, ktorej časti podľa Európskej komisie ohrozujú nezávislosť súdnictva v krajine. Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že súdne reformy sú nutné, aby sa systém zbavil zvyškov komunizmu.

"Ustanovenia novelizačného zákona o zákaze sudcom preskúmavať otázky týkajúce sa nezávislosti súdu, zodpovedajúci kárny režim a zverenie príslušnosti v týchto veciach kárnemu kolégiu porušujú požiadavku na nezávislý a nestranný súd v zmysle práva Únie," uviedol Collins s tým, že navrhuje, aby únijný súd žalobe Európskej komisie vyhovel. Generálny advokát Collins podľa tlačovej správy súdu tiež upozornil na porušenie práva sudcov na rešpektovanie súkromného života a na ochranu osobných údajov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok