Súd poslal starostu Istanbulu do väzenia, bol odsúdený za urážku

TA3 TASR
14.12.2022 21:42

Súd v tureckom Istanbule v stredu udelil sedemmesačný väzenský trest starostovi mesta Ekremovi Imamogluovi a zakázal mu na dva roky vykonávať politickú činnosť za to, že v prejave z roku 2019 slovne napadol predstaviteľov volebnej rady v krajine. Informovala agentúra DPA.

Súd poslal starostu Istanbulu do väzenia, bol odsúdený za urážku
Twitter/NEXTA

Rozhodnutie súdu nie je konečné, o prípade ešte bude rozhodovať najvyšší odvolací súd, povedal Imamogluho obhajca Kemal Polat. V prípade, že verdikt podporí, bude musieť Imamoglu – otvorený kritik prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana – odísť z pozície starostu najväčšieho tureckého mesta.

Imamoglu na svojom účte na sociálnej sieti Twitter vyzval miestnych obyvateľov, aby mu prišli vyjadriť podporu pred jeho úrad. Predstavitelia tureckej opozície proces odsúdili a označili ho za politicky motivovaný.

Starosta Istanbulu je členom hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) a považuje sa za potenciálneho vyzývateľa prezidenta Erdogana vo voľbách, ktoré sa podľa plánu majú v krajine konať o pol roka.

V roku 2019 Imamoglu zvíťazil v komunálnych voľbách a ukončil tak 25-ročnú dominanciu Erdogana a jeho konzervatívnych nástupcov v Istanbule, píše DPA. Podľa obžaloby označil v novembrovom prejave v roku 2019 členov najvyššej volebnej rady (YSK) za "bláznov". Minister vnútra Süleyman Soylu ho verejne obvinil z "očierňovania" volebnej rady. Imamoglu obvinenia odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok