Peru vyhlásilo celoštátny výnimočný stav. Neplatí sloboda pohybu, vláda zvažuje aj zákaz nočného vychádzania

TA3/TASR
14.12.2022 20:19

Peru vyhlásilo v stredu celoštátny výnimočný stav v súvislosti s násilnými protestmi proti odvolaniu prezidenta Pedra Castilla z funkcie, ktoré si vyžiadali už sedem obetí na životoch. Ako oznámil minister obrany Alberto Otárola, výnimočný stav bude trvať 30 dní. Podľa ministra ide o reakciu na vandalizmus, násilie a blokády ciest. Dočasne v Peru neplatí sloboda pohybu a zhromažďovania, pričom vláda zvažuje aj zákaz nočného vychádzania.

peru_protesty_mo_9.jpg
TA3

Castillo bol zatknutý minulý týždeň po tom, čo sa počas rozpravy o podaní ústavnej žaloby proti nemu pre podozrenia z korupcie pokúsil rozpustiť Kongres a vládnuť na základe prezidentských výnosov. Kongres ho narýchlo odvolal a polícia zadržala, keď sa pokúšal dostať na mexické veľvyslanectvo, kde chcel požiadať o azyl. Jeho priaznivci žiadajú jeho prepustenie a nové voľby.

Prezidentský úrad po zadržaní Castilla prevzala dovtedajšia viceprezidentka Dina Boluarteová. Tá v snahe zmierniť napätie v krajine navrhla konanie predčasných volieb v decembri 2023. V noci na pondelok ešte navrhovala termín hlasovania na apríl 2024.

Castillo mal byť vo väzbe sedem dní – do stredy. Sudca však nariadil predĺženie väzby o ďalších 48 hodín na základe obvinení zo vzbury a sprisahania. Prokuratúra žiada preňho jedenapolročnú vyšetrovaciu väzbu. Ľavičiar Castillo bol vo funkcii len 17 mesiacov. Peru má teraz šiestu hlavu štátu za posledných šesť rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok