Súd v Iráne obvinil humanitárneho pracovníka z Belgicka zo špionáže, vymeral mu 28 rokov väzenia

ta3 čtk
14.12.2022 15:00

Iránsky súd udelil trest 28 rokov väzenia belgickému humanitárnemu pracovníkovi, ktorého uznal vinným zo špionáže. Olivier Vandecasteele, ktorý bol v Iráne zatknutý vo februári tohto roku, obvinenie odmieta. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu rodiny odsúdeného.

Súd v Iráne obvinil humanitárneho pracovníka z Belgicka zo špionáže, vymeral mu 28 rokov väzenia
Twitter/Le Soir

"Rodina je v šoku, pokiaľ sa nenájde riešenie, zostane vo väzení do roku 2050, to bude mať sedemdesiat," citovala AFP hovorcu rodiny. Tá sa o treste dozvedela od belgického ministra spravodlivosti Vincenta Van Quickenbornea, ktorému to oznámili iránske úrady bez ďalších podrobností.

Krátko po februárovom zatknutí Oliviera Vandecasteelea podpísala belgická vláda v marci s iránskou vládou zmluvu o vymieňaní väzňov, ktorú v lete schválil aj belgický parlament. Minulý týždeň ale belgický ústavný súd jej vstup do platnosti pozastavil, rozhodnúť by mal do troch mesiacov.

Belgická opozícia a iránski emigranti, ktorí utiekli pred represiami vo svojej vlasti, dohodu Bruselu s Teheránom kritizujú. Niektorí tvrdia, že je šitá na mieru iránskemu diplomatovi Asadolláhu Asadímu. Ten bol vlani v Belgicku odsúdený na 20 rokov väzenia za to, že dodal výbušniny k pokusu o bombový útok na exilovú iránsku opozičnú skupinu vo Francúzsku v roku 2018. Atentátu vtedy zabránila polícia, ktorá vďaka informáciám od tajných služieb v Belgicku zadržala belgický manžel z Iránu, ktorý mieril autom s výbušninou do Francúzska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok