Americké úrady už roky vyšetrujú kryptoburzu Binance. Nevedia sa zhodnúť, či ju obviniť z trestnej činnosti

ta3 ČTK
14.12.2022 14:28

Žalobcovia amerického ministerstva spravodlivosti sa nezhodnú v tom, či ukončiť niekoľkoročné vyšetrovanie kryptomenovej burzy Binance a obviniť ju z trestnej činnosti. S odkazom na svoje zdroje to uviedla agentúra Reuters. Firme, ktorá je najväčšou kryptomenovou burzou na svete, a ktorá v utorok po vlne výberov prechodne zastavila výbery stablecoinu USDC, sa podľa jej dnešného vyjadrenia vracajú na účty vklady.

Americké úrady už roky vyšetrujú kryptoburzu Binance. Nevedia sa zhodnúť, či ju obviniť z trestnej činnosti
TASR/AP

Úrady začali burzu Binance vyšetrovať v roku 2018 pre podozrenie z prania špinavých peňazí a porušovanie sankčných zákonov, uvádzajú zdroje Reuters. Niektorí z najmenej pol tucta federálnych žalobcov zapojených do prípadu sa podľa nich domnievajú, že medzitým zhromaždené dôkazy ospravedlňujú podanie trestných oznámení proti jej jednotlivým manažérom vrátane zakladateľa a generálneho riaditeľa, ktorým je Kanaďan čínskeho pôvodu Changpeng Zhao. Iní žalobcovia ale tvrdia, že je potrebné venovať čas preskúmaniu ďalších dôkazov.

Analytická spoločnosť Nansen uviedla, že Binance v utorok zaznamenala výbery za 1,9 miliardy dolárov za 24 hodín, čo je najväčší takýto odliv od júna. Užívatelia za sedem dní do utorka z Binancie vybrali kryptomeny za 3,7 miliardy dolárov, dodala analytická spoločnosť.

"Zdá sa, že sa veci stabilizovali," napísal v stredu na Twitteri šéf Binance Changpeng Zhao. "Včera výbery neboli najvyššie, ktoré sme spracovali, ten deň nebol ani medzi prvými piatimi," dodal.

V utorok Zhao tweetoval, že firma na USDC zaznamenala nárast výberov. Stablecoin USDC patrí k takzvaným konvenčným stablecoinom, ktoré sú kryté reálnymi a vysoko likvidnými ekvivalentmi hotovosti alebo dolármi.

Podľa Nansenu vykázala najväčšia kryptomenová burza na svete za posledných 24 hodín čistý príliv tokenov na blockchaine ethereum v celkovej výške približne 718 miliónov dolárov.

Spôsobom, akým kryptomenové burzy ako Binance a jej skrachovaný bývalý rival FTX nakladajú s vkladmi zákazníkov, sa začali podrobnejšie zaoberať nie sami používatelia, ale aj regulačné orgány a politici. Binancia v utorok uviedla, že má vždy viac ako dosť prostriedkov na to, aby mohla vyhovieť žiadostiam o ich výber. "Užívateľské aktíva na Binance sú zaistené v pomere 1:1 a kapitálová štruktúra Binance je bez dlhov," povedal hovorca firmy.

Najnovšie varoval pred rizikami spojenými s kryptomenovými burzami hongkonský úrad pre dohľad nad finančnými trhmi. Vydal varovanie pred rizikami internetových platforiem pre vklady kryptomien a ďalších digitálnych aktív. "Investorov vyzývame, aby sa mali na pozore pred potenciálne vysokým rizikom spojeným s takzvanými dojednaniami o virtuálnych aktívach," uviedla hongkonská Komisia pre cenné papiere a termínové kontrakty (SFC).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok