Niektoré lyžiarske strediská zostanú túto zimu zatvorené. Svoje služby nebudú poskytovať na Spiši

TA3
14.12.2022 12:45

Energetická kríza spôsobila, že niektoré lyžiarske strediská zostanú túto zimu zatvorené. Na Spiši svoje služby tento rok vôbec nebudú poskytovať v Levočskej doline a v stredisku Plejsy. Rozhodnutie prevádzkovateľov stredísk nezmenila ani snehová nádielka z uplynulých dní.

V lyžiarskom stredisku Levočská dolina dali na jednu misku váh očakávané výnosy a na druhú neistotu, ktorá by ich túto zimu na energetickom trhu čakala. Koncom novembra sa rozhodli, že stredisko zostane zatvorené. "Dovtedy sme nemali žiadne stopercentné informácie od štátu, ako bude riešiť kompenzácie za vysokú cenu energie. Nešli sme do toho rizika, lebo naozaj nevieme, aká bude zima," uviedla marketingová a PR manažérka strediska Lenka Schreiner Maťašovská.

Zatvorené lyžiarske stredisko ovplyvní aj ekonomiku v meste. Mnohí návštevníci sa tam ubytovali, stravovali a často spojili svoj pobyt s návštevou kultúrnych pamiatok. "Lyžiarske stredisko malo veľmi dobrý kredit. Chodili tu ľudia z celého východu, z Košíc, Prešova, Michaloviec," povedal primátor Levoče Miroslav Vilkovský.

Sezónu sa rozhodli neotvoriť aj v jednom z najstraších stredísk na Slovensku Plejsy v Krompachoch. "Ľudia, najmä Krompašania a z blízkeho okolia, si stále našli čas prísť na Plejsy, zalyžovať si, učiť deti lyžovať. Ten svah bol na to ako stvorený. A teraz v okolí do 50 kilometrov je len stredisko Jahodná, čo je veľmi smutné," skonštatoval primátor Dárius Dubiňák.

Problémy budú mať aj organizátori školských lyžiarskych zájazdov v priľahlom regióne. Zo strediskami Levočská dolina a Plejsy mnohí z nich rátali.

Témy: zima Spiš
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok