O koľkej servírovať vianočnú večeru? Správne načasovanie je pre telo dôležité

TA3/zm
23.12.2022 08:00

Každá rodina má svoje zvyklosti, ku ktorým patrí aj čas, kedy sa servíruje štedrá večera. Podľa odborníkov je však pre telo mimoriadne dôležité, akú hodinu si zvolíte.

O koľkej servírovať vianočnú večeru? Správne načasovanie je pre telo dôležité
Pixabay

Trávenie je počas Vianoc vystavené zaťažkávacej skúške, a ak nechcete svojmu žalúdku ešte viac ublížiť, mali by ste si sviatočnú večeru dobre naplánovať.

Zlaté prasiatko?

Hovorí sa, že ak nebudete celý Štedrý deň jesť a vydržíte až do večere, uvidíte zlaté prasiatko. Podľa odborníkov však hladovanie nie je najvhodnejší spôsob, ako žalúdok pripraviť na slávnostné chody, ktoré budú večer nasledovať. Práve naopak, tráviaci systém by utrpel poriadny šok, keby ste celý deň nič nezjedli. Raňajkujte aj obedujte striedmo, ideálne je, ak si dáte polievku, ktorá žalúdok zohreje a roztiahne, ale pritom nebudete prejedení.

O koľkej večerať?

Za predpokladu, že má vaše štedrovečerné menu niekoľko chodov, mali by ste dobre premyslieť, kedy s hodovaním začnete. Hoci v niektorých rodinách je bežné zasadnúť k slávnostnému stolu pokojne až o šiestej či siedmej večer, lekári tvrdia, že je to pre telo neskoro. Ako ideálny čas na vianočnú večeru označujú rozhranie medzi štvrtou a piatou poobede, kedy je telo najlepšie pripravené prijať množstvo jedla. Teda nielen ho prijať, ale mať ešte čas aj na to, aby ho organizmus strávil.

Menšie porcie

Všetko vyzerá veľmi chutne a jedia vám aj oči. Mali by ste mať však triezvy úsudok a nenakladať si obrovské porcie. Už len vzhľadom na to, že chcete zjesť toho viac než počas klasickej večere. A či už servírujete kapustnicu, šošovicovú alebo rybaciu polievku, tento chod rozhodne nevynechávajte ani večer. Stále platí, že polievka žalúdok pripravuje na ďalšie pokrmy.  

Témy: Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok