USA obžalovali ruských a amerických občanov zo zháňania citlivých technológií pre Rusko

ta3 čtk
14.12.2022 07:18

Pätica ruských občanov a dvaja Američania boli v Spojených štátoch obžalovaní z toho, že sa snažili obstarávať citlivé technológie pre Rusko a prali špinavé peniaze pre ruskú vládu. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti je medzi nimi človek, u ktorého panuje podozrenie, že je príslušníkom ruskej tajnej služby FSB.

USA: Muža podozrivého z útoku na neworské metro obvinili z terorizmu
TASR/AP

Obžalovaní sa spolčili, aby od amerických firiem získali vojenské technológie aj komponenty, ktoré majú civilné využitie, ale môže ich použiť aj obranný sektor. Išlo napríklad o elektronické komponenty, z ktorých niektoré môžu slúžiť pri výrobe jadrových alebo hypersonických zbraní. Obchod s takýmito citlivými technológiami je prísne regulovaný. Pašovali aj muníciu do ostreľovacích pušiek, čo je v rozpore so sankciami, ktoré Spojené štáty tento rok uvalili na Rusko. Washington sprísnil opatrenia proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

Dvaja ľudia boli zatknutí v Spojených štátoch. Údajný príslušník FSB bol minulý týždeň zatknutý v Estónsku, kde sa teraz bude rozhodovať o jeho vydaní do Spojených štátov. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti posielal alebo osobne pašoval z Estónska do Ruska elektroniku dvojakého použitia, muníciu a ďalší tovar, ktorého vývoz je kontrolovaný. Štyria ľudia sú stále na slobode. Všetci boli údajne napojení na Sernija Engineering a Sertal LLC, čo sú spoločnosti sídliace v Moskve a ovládané ruskými tajnými službami. Obžalovaným hrozí až 30 rokov väzenia.

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland podľa britskej BBC povedal, že "jeho rezort a zahraniční partneri Spojených štátov nebudú tolerovať zločinecké projekty, ktorých cieľom je podporiť vojnové úsilie ruskej armády".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok