Danske Bank sa v USA priznala k podvodom, príde o dve miliardy dolárov

ta3 ČTK
13.12.2022 22:01

Najväčšia dánska banková spoločnosť Danske Bank sa v utorok v Spojených štátoch priznala k podvodom a súhlasila s tým, že jej prepadne rezerva dve miliardy dolárov. O urovnaní po dlhotrvajúcom vyšetrovaní, ktoré sa zaoberalo praním špinavých peňazí v estónskej pobočke banky, informovalo americké ministerstvo spravodlivosti.

Danske Bank sa v USA priznala k podvodom, príde o dve miliardy dolárov
Twitter/Insider News

Škandál sa týka transakcií v hodnote 200 miliárd eur, ktoré banka v rokoch 2007 až 2015 uskutočnila cez estónsku divíziu. Dánska spoločnosť sa priznala, že poskytovala bankové služby podozrivým zákazníkom, vrátane niektorých v Rusku, prostredníctvom svojej estónskej pobočky, aj keď si bola vedomá, že existuje riziko prania špinavých peňazí, uviedol americký rezort spravodlivosti vo vyhlásení.

"Danske Bank roky klamala a podvádzala americké banky, aby mohla americkým finančným systémom prečerpať miliardy dolárov pochádzajúcich z podozrivej a kriminálnej činnosti," uviedol newyorský federálny prokurátor Damian Williams. Najväčšia dánska banka podľa neho "zámerne nerešpektovala americké zákony" a "uľahčovala pranie peňazí" prostredníctvom amerického finančného systému.

Výška pokuty zodpovedá rezervám, ktoré si Danske Bank na tento prípad vytvorila. Firma uviedla, že zaplatí americkému ministerstvu spravodlivosti 1,21 miliardy dolárov, americkej Komisii pre cenné papiere a burzy 179 miliónov dolárov a dánskemu špeciálnemu kriminálnemu útvaru 4,75 miliardy korún.

"Tieto uznesenia znamenajú koniec vyšetrovania zo strany amerických a dánskych orgánov," uviedol vo vyhlásení predseda predstavenstva Danske Bank Martin Blessing. "Spolupracovali sme od chvíle, keď nás úrady oslovili, a podmienky uznesenia akceptujeme," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok