Najmenej 100 ľudí prišlo o život pri záplavách a zosuvoch pôdy, ktoré postihli metropolu Konga

TA3 TASR
13.12.2022 17:23

Na najmenej 100 sa zvýšil počet obetí záplav a zosuvov pôdy, ktoré v dôsledku silných dažďov zasiahli hlavné mesto Konžskej demokratickej republiky (KDR) Kinshasu. V utorok o tom informovali tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AP.

Najmenej 100 ľudí prišlo o život pri záplavách a zosuvoch pôdy, ktoré postihli metropolu Konga
TASR/AP

Konžský premiér Jean-Michel Sama Lukonde uviedol, že záchranné zložky stále pátrajú po ďalších obetiach. Záplavy zasiahli odhadom 12 miliónov ľudí v 24 mestských častiach Kinshasy. Voda zničila i cesty a domy — najmä tie, ktoré boli postavené bez riadneho stavebného povolenia.

Predstavitelia mesta spresnili, že v štvrti Ngaliema zahynulo najmenej 30 ľudí, pričom nejde o konečné číslo. V ďalšej časti mesta prišla o život päť členov jednej rodiny, niektorých zasiahol elektrický prúd.

Kinshasa, ktorá bola kedysi len malou rybárskou dedinou, sa v priebehu rokov zmenila na jedno z najväčších afrických miest. V súčasnosti tam žije približne 15 miliónov ľudí. Nedostatočne regulovaná a rýchla urbanizácia však spôsobila, že Kinshasa je po výdatných dažďoch náchylná na vznik prívalových povodní, ku ktorým dochádza v dôsledku klimatickej zmeny čoraz častejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok