Časti prorodinného balíčka sú protiústavné, rozhodol o tom Ústavný súd

ta3 TASR
13.12.2022 14:11

Za protiústavné označil v utorok Ústavný súd (ÚS) SR časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada (NR) SR v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Rozhodnutie pléna ÚS v utorok oznámil predseda súdu Ivan Fiačan s tým, že poukázal na neústavnosť legislatívneho procesu pred prijatím právnej úpravy.

ÚS dospel k záveru, že "napadnutá právna úprava, ktorá je ako celok v čase vyhlásenia tohto nálezu stále platnou súčasťou právneho poriadku, nie je v súlade s článkom 1 odsek 1 a článkom 2 odsek 2 ústavy v spojení s článkom 55a ústavy a s článkom 1 ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti"

ÚS v danej veci konštatoval nerešpektovanie podmienok na skrátené legislatívne konanie, nemožnosti relevantne sa vyjadriť Rade pre rozpočtovú zodpovednosť k finančným dôsledkom právnej úpravy či obídenie samospráv v danom procese. Napadnutý zákon sa podľa Fiačana uvedie do súladu s ústavou jedine jeho opätovným prerokovaním v Národnej rade, a to pri zohľadnení nedostatkov identifikovaných v odôvodnení nálezu.

Prezidentka na ÚS napadla sporné časti balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča v rámci zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Argumentovala, že balíček bol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré zjavne nebol splnený žiadny zákonný dôvod. 

Obsahom zákona sa pritom mali porušiť ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti. Zároveň prezidentka upozornila, že zníženie prídavku na dieťa a príplatku k prídavku na polovicu v čase, keď namiesto rodiča prijíma tieto dávky osobitný príjemca, je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa. NR SR v tejto časti už zákon zmenila.

Prezidentka deklarovala, že návrh podala nie preto, že je proti pomoci rodinám, ale preto, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc. Rozhodnutie ÚS SR o tzv. prorodinnom balíčku je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu. Do budúcna to bude ústavným mantinelom pre vládnucu väčšinu, ktorá by chcela opäť zneužiť skrátené legislatívne konanie. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. 

"Rozhodnutie Ústavného súdu v konaní, ktoré sa začalo na môj návrh, je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu, a to predovšetkým v zmysle ochrany ústavných princípov legislatívneho procesu," spresnila. Riaditeľ odboru legislatívno-právneho z prezidentskej kancelárie Tomáš Hubinák v reakcii pre novinárov zdôraznil, že rozhodnutie ÚS bude vyhlásené v zbierke zákonov, čím sa stane všeobecne záväzným. 

"Tým pádom vznikne ústavný mantinel pre vládnucu parlamentnú väčšinu, a tým aj pre ochranu práv občanov a občianskej spoločnosti na prístup k tvorbe práva, na kontrolu legislatívnej tvorby vládnucej väčšiny a rovnako aj pre ochranu práv parlamentnej menšiny pred povestným parlamentným legislatívnym bagrom," uviedol. Vyzdvihol aj to, že ÚS uznal princíp rozpočtovej zodpovednosti ako ústavnú hodnotu. "Rovnako aj táto hodnota v procese tvorby práva bude týmto rozhodnutím chránená," dodal. 

Za protiústavné označil v utorok Ústavný súd SR časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada SR v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Prezidentka napadla sporné časti balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v rámci zákona o financovaní voľného času dieťaťa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok