Eva Kailiová už nie je podpredsedníčkou Európskeho parlamentu. Za jej odvolanie hlasovala väčšina europoslancov

ta3 ČTK
13.12.2022 11:12

Potrebná väčšina europoslancov v utorok zahlasovala za odvolanie svojej gréckej kolegyne Evy Kailiovej z funkcie podpredsedníčky Európskeho parlamentu. Kailiová, ktorú belgickí vyšetrovatelia podozrievajú z korupcie, naďalej zostáva europoslankyňou. Za zbavenie mandátu hlasovalo 625 europoslancov, jeden bol proti a dvaja sa zdržali. Na predčasné ukončenie pôsobenia Kailiovej v pozícii jednej zo 14 podpredsedníčok a podpredsedov bola potrebná dvojtretinová väčšina v europarlamente, v ktorom je vyše 700 kresiel.

"Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie EP rozhodol, že Eva Kailiová už nebude jednou z jeho podpredsedníčok. Rozhodnutie je platné okamžite," napísala po hlasovaní na Twitteri predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová.

Hlasovanie bolo do utorkového programu zaradené na návrh lídrov jednotlivých frakcií EP a Metsolaovej, ktorí za odvolanie Kailiovej hlasovali jednomyseľne.

"Zložili sme záväzok transparentne slúžiť európskemu ľudu," uviedla jedna zo členiek takzvanej Konferencie predsedov, šéfka Pokrokového spojenectva socialistov a demokratov (S&D) Iratxe Garcíaová Pérezová. K tejto druhej najväčšej frakcii v EP má blízko väčšina zadržaných a vyšetrovaných v korupčnej kauze vrátane Kailiovej, ktorá je jej členkou.

Zbavenie Kailiovej funkcie podpredsedníčky je jedinou prijateľnou reakciou na korupčný škandál, uviedla po hlasovaní frakcia S&D na twitteri.

Korupčný škandál Európskym parlamentom otriasa od piatku. Niekoľko súčasných či bývalých pracovníkov čelí podozreniu, že výmenou za peňažné aj iné dary slúžili záujmom Kataru. Kailiová bola v piatok medzi osobami, ktorých belgická polícia zadržala, a v nedeľu jej súd predĺžil väzbu. Ona a ďalší ľudia sú obvinení zo zločinného zoskupenia, korupcie či prania špinavých peňazí.

"Pozíciu podpredsedníčky nemôže zastávať nikto, kto čelí takto vážnym obvineniam z korupcie. Jej odvolanie bolo nevyhnutné. Musíme teraz čo najrýchlejšie vyšetriť, prečo existujúce protikorupčné mechanizmy zlyhali, a zjednať nápravu," uviedol český europoslanec a pirátsky člen frakcie zelených Marcel Kolaja.

"Korupcia je neprijateľná. Aj keď je prezumpcia neviny silný argument, tu musí mať prednosť ochrana kredibility parlamentu a európskej politiky," uviedol člen ľudoveckej frakcie a člen TOP 09 Luděk Niedermayer. Ľudovecká europoslankyňa Michaela Šojdrová uviedla, že je pripravená prijať akékoľvek protikorupčné opatrenia či ich sprísnenie.

Europoslanci majú podobne ako iní zákonodarcovia imunitu týkajúcu sa zadržania a súdneho stíhania. Výnimkou je však prípad, keď je podozrivý pristihnutý priamo pri čine.

Kailiovú vzhľadom na škandál niekoľko europoslancov vyzvalo, aby sa vzdala svojho mandátu, napísala agentúra Reuters. "Vzhľadom na rozsah korupčného škandálu je to to najmenšie, čo od nej môžeme očakávať," uviedla francúzska europoslankyňa Manon Aubryová, spolupredsedníčka ľavicovej frakcie.

Katar cez víkend odmietol akékoľvek tvrdenia o "zlom počínaní katarského štátu". Právny zástupca Kailiovej uviedol, že sa europoslankyňa považuje za nevinnú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok