LMP na kongrese môže rozhodnúť aj o účasti v protiorbánovskej koalícii

TASR
26.1.2013 10:21

Premena štruktúry strany a stranícky rozpočet pre rok 2013 sú hlavnými témami dvojdňového kongresu opozičnej ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP), ktorý sa dnes začal v Budapešti.

LMP na kongrese môže rozhodnúť aj o účasti v protiorbánovskej koalícii
SITA

Podľa tlačovej agentúry MTI však v prípade, že tretina poslancov s tým vyjadrí súhlas, prerokujú aj návrh rozhodnutia platformy Dialóg pre Maďarsko, ktorá by iniciovala okamžité rokovania s volebným hnutím Spolu 2014.

Kongres LMP v novembri prijal uznesenie, ktoré vylučuje pripojenie sa k uvedenému hnutiu. Po prijatí uznesenia odstúpil šéf parlamentnej frakcie LMP Benedek Jávor a jeho dvaja zástupcovia - Gergely Karácsony a Tímea Szabóová, ktorí spolu s ďalšími piatimi poslancami parlamentu a troma poslancami budapeštianskej samosprávy za LMP založili platformu Dialóg pre Maďarsko.

Nový predseda frakcie András Schiffer začiatkom januára vyhlásil, že seriózna strana nemení každé dva mesiace smer svojej stratégie.


Jávor však povedal, že nie je možné, aby LMP išla sama do volieb a aby sa odmietla spájať s akoukoľvek opozičnou silou. "Musíme sa zamyslieť nad tým, akú úlohu môže zohrať strana, ktorá sa vo voľbách v roku 2014 nemieni aktívne zúčastniť výmeny vlády," dodal.


Volebné hnutie Spolu za 2014 bývalého premiéra Gordona Bajnaiho založili vlani v októbri skupina zo spoločenskej siete Facebook Milión ľudí za slobodu maďarskej tlače (Milla), Hnutie maďarská Solidarita a Spolok domov a pokrok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok