Vyšetrovanie korupčného škandálu pokračuje. Polícia opäť zasahovala v sídle europarlamentu

ta3 čtk
12.12.2022 18:30

Bruselská polícia v pondelok popoludní vykonala prehliadku v sídle Európskeho parlamentu, pokračuje tak vyšetrovanie korupcie v inštitúcii Únie. Oznámila to belgická federálna prokuratúra, ktorá zároveň uviedla, že štvorica obvinených sa v stredu postaví pred súd. Tiež potvrdila zabavenie státisícov eur v hotovosti.

Dnešná prehliadka bola podľa agentúry AFP prvá, ktorá cielila priamo na sídlo EP v Bruseli. Belgický denník Le Soir napísal, že zásah nadväzoval na piatkové zapečatenie niektorých kancelárií. Cieľom bolo podľa prokuratúry zabezpečiť elektronické dáta desiatich parlamentných pracovníkov skôr, než by mohli byť vymazané.

Polícia tak pokračovala vo vyšetrovaní korupčného škandálu, ktorý Európskym parlamentom otriasa od piatku. Niekoľko súčasných či bývalých pracovníkov čelí podozreniu, že výmenou za peňažné aj iné dary slúžili záujmom Kataru. Hlavnou postavou aféry sa stala grécka europoslankyňa Eva Kailiová, ktorá bola podľa médií v nedeľu formálne obvinená z korupcie.

Belgická prokuratúra oznámila, že po dnešnej razii majú vyšetrovatelia kauzy na konte prehliadky 20 objektov. "Na troch rôznych miestach bolo zabavených niekoľko stotisíc eur: 600-tisíc eur v dome podozrivého, niekoľko stotisíc eur v kufri v bruselskej hotelovej izbe a asi 150-tisíc eur v byte patriacom členovi Európskeho parlamentu," píše sa v novom vyhlásení.

Polícia pôvodne zadržala šesť ľudí, štyria z nich zostávajú vo väzbe a čelia formálnym obvineniam z účasti v zločineckej organizácii, praní špinavých peňazí a korupcie. Ani dnes ich prokuratúra nemenovala, oznámila však, že v stredu budú predvedení na prípravné súdne pojednávanie. Podľa médií sú medzi obvinenými aj partner a poradca Kailiovej Francesco Giorgi a bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri.

Do škandálu sú zapletení aj ďalší europoslanci a predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová dnes sľúbila dôkladné vyšetrenie záležitosti. Katar medzitým cez víkend odmietol akékoľvek tvrdenia o "zlom počínaní katarského štátu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok