But po výmene väzňov nezaháľa. Vstúpil do ultranacionalistickej strany lojálnej Kremľu

ta3 čtk
12.12.2022 17:29

Viktor But, ruský obchodník so zbraňami prepustený minulý štvrtok po 14 rokoch väzenia v USA výmenou za americkú basketbalovú hviezdu Brittney Grinerovú, sa stal členom ultranacionalistickej Liberálnodemokratickej strany (LDPR) lojálnej Kremľu. Podľa agentúry Reuters o tom v pondelok informoval predseda LDPR Leonid Sluckij.

But po výmene väzňov nezaháľa. Vstúpil do ultranacionalistickej strany lojálnej Kremľu
TASR/AP

Vo videu zverejnenom na platforme Telegram sa Sluckij,  stojac na pódiu vedľa Buta, poďakoval tomuto bývalému väzňovi za rozhodnutie stať sa členom strany, ktorú označil za "najlepšiu v súčasnom Rusku".

Napriek svojmu názvu sa LDPR od svojho založenia v roku 1991 sa hlási k tvrdej ultranacionalistickej ideológii, píše Reuters. V jej duchu požaduje, aby Rusko znovu obsadilo krajiny bývalého Sovietskeho zväzu.

Jej zakladateľ a dlhoročný vodca Vladimir Žirinovskij, ktorý zomrel v apríli tohto roka, si pre svoje extravagantné správanie získal povesť politického šoumena. Hoci sa LDPR v 90. rokoch považovala za vplyvného uchádzača o moc v Rusku, už roky zohráva skôr podružnú rolu, pričom voči vládnucemu bloku Jednotné Rusko je v opozícii len symbolicky. Vo väčšine oblastí totiž podporuje rozhodnutia navrhované alebo presadzované Kremľom.

Do LDPR vstúpilo viacero kontroverzných osobností. Napríklad za jej poslanca v Štátnej dume bol v roku 2007 zvolený Andrej Lugovoj, bývalý agent KGB, ktorý je hľadaný Britániou v súvislosti s vraždou bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka.

Americké ministerstvo spravodlivosti označilo Buta za jedného z najaktívnejších obchodníkov so zbraňami na svete. But, ktorý bol obvinený z vyzbrojovania povstalcov v niektorých z najkrvavejších konfliktov vo svete, bol v roku 2008 zatknutý v Thajsku vďaka spolupráci tamojšej polície a amerických agentov z protidrogového úradu DEA. Následne ho vydali do Spojených štátov, kde bol v roku 2012 odsúdený na 25 rokov väzenia.

Jeho životný príbeh bol námetom pre hollywoodsky film Obchodník so smrťou s Nicolasom Cageom v hlavnej úlohe, v ktorom tento antihrdina unikol spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok