Plat takmer 6000 eur? Slovenskí učitelia môžu o mzdách v Luxembursku aj po navyšovaní len snívať

ta3/Alžbeta Múcsková
13.12.2022 00:00

Platy slovenských učiteľov sa postupne navyšujú. Najprv dostali bonus vo forme 500 eur, neskôr im štát schválil trojpercentné navýšenie platov a v januári ich čaká ďalšie navýšenie vo forme desiatich percent. Popri inflácii a energetickej kríze je však možné, že si vôbec nepolepšia a sľubované navyšovanie platov im pokryje iba zvýšené výdavky.

Platy slovenských učiteľov sú jednými z najnižších v Európe. Zvyšovanie im z dôvodu inflácie nepomôže
TASR/Radovan Stoklasa

Práca učiteľov patrí na Slovensku medzi tie, ktoré sú platené omnoho menej, než si v skutočnosti zaslúžia. Už od materskej školy pripravujú deti a mládež na život a učia ich všetkému, čo v budúcnosti môžu využiť. Okrem toho im pomáhajú nájsť to, v čom excelujú, v čom sa budú chcieť po škole zamestnať a pomáhajú im napredovať v dosiahnutí týchto cieľov.

Ich platy však neodrážajú všetok čas a námahu, ktorú do práce vkladajú. Preto sa Slovensko už viackrát stalo svedkom štrajkov a protestov učiteľov. No napriek tomu niektorí politici tvrdia, že ich odmeny sú až nadpriemerné.

Bohatí vysokoškolskí učitelia

Pri téme plošných príplatkov 500 eur, ktoré chcel štát vyplatiť všetkým zamestnancom verejnej správy vrátane učiteľov, prišiel s podobným vyhlásením minister financií Igor Matovič. "Príplatok 500 eur nebude percentuálny, ale plošný. Takto pomôže viac bežným zamestnancom, kuchárkam v škôlke, ako vysokoškolským učiteľom, ktorí majú 3000-eurové platy," povedal na tlačovej konferencii v júni. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu schválilo tieto odmeny a učiteľom mali byť vyplatené v augustovej výplate.

K Matovičovmu výroku sa negatívne postavilo mnoho pedagógov. V časti o vysokoškolských učiteľoch nebol pravdivý. V stredu 15. júna sa niektorí z nich dokonca rozhodli protestovať pred Národnou radou SR v Bratislave. Bežný vysokoškolský učiteľ totiž určite mesačne nezarobí 3000 eur.

Je síce pravda, že spomedzi všetkých stupňov vzdelania zarábajú vysokoškolskí učitelia a výskumní a vedeckí pracovníci najviac, ich priemerný plat je však podľa analýzy portálu platy.sk z júna 2022 iba 1288 eur pre vysokoškolských pedagógov a 1317 eur pre výskumných a vedeckých pracovníkov. Spomínaných 3000 eur zarobí možno iba zopár z nich, ak vôbec.

Nástupné platy

Priemerný plat učiteľa v materskej škole je 993 eur, učiteľa na základnej škole 1122 eur a učiteľa na strednej škole 1188 eur. Podľa portálu Euronews je priemerný nástupný plat všetkých slovenských učiteľov 8862 eur ročne, čo nie je ani 740 eur mesačne. Všetky sumy sú uvádzané v hrubom, čiže samotní učitelia z nich dostanú ešte menej. Slovensku v rebríčku 36. európskych krajín podľa Euronews patrí nelichotivé 27. miesto.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok