Za futbalovú tragédiu udelili v Egypte 21 trestov smrti

TA3 SITA, TASR
26.1.2013 09:46

Súd všetkým obvineným z vyvolania násilností počas minuloročného futbalového zápasu vymeral tresty smrti.

Za futbalovú tragédiu udelili v Egypte 21 trestov smrti
SITA

Súd v egyptskej Káhire v sobotu po takmer roku ukončil proces s mužmi obvinenými z vyvolania násilností počas minuloročného futbalového zápasu, pri ktorom zahynulo 74 ľudí. Všetkým 21 obvineným pritom vymeral tresty smrti. Verdikt ešte musí odsúhlasiť vrcholný klerik v krajine, veľký mufti. Niektorí príbuzní obvinených mužov, ktorí si verdikt vypočuli priamo v súdnej miestnosti, rozsudok psychicky nezvládli a podľa svedkov sa súdnou miestnosťou ozýval hlasný plač a srdcervúce náreky. Medzi odsúdenými je aj deväť príslušníkov bezpečnostných síl. Proces so zvyšnými 52 podozrivými bude pokračovať v marci.

K tragédii prišlo 1. februára 2012 po skončení zápasu v egyptskom Port Said. Väčšina z obetí prišla o život v tlačenici, mnohí však zomreli na následky bodných, rezných či sečných poranení. Ďalších približne tisíc ľudí utrpelo rôzne zranenia. Incident sa stal medzi fanúšikovskými tábormi domáceho klubu al-Masrí a káhirským tímom al-Ahlí. Zápas sa skončil 3:1 v prospech domácich.

Incident vyvolali prívrženci al-Masrí, ktorí napriek priaznivému výsledku vtrhli na ihrisko bezprostredne po záverečnom hvizde, hádzali kamene, fľaše a svetlice. Fanúšikovia aj hráči napadnutého al-Ahlí v panike hľadali možnosť úniku. Zazneli údajne aj rany zo strelných zbraní. Tragédiu má na svedomí tiež zlá bezpečnostná situácia v politicky nestabilnej krajine. Organizátori údajne podcenili situáciu a mnohí obviňujú z tragédie armádu, ktorá nezareagovala promptne a nedostatočne sa snažila ukončiť incident, resp., niektorí jej príslušníci využili situáciu na potrestanie "vinníkov" za zvrhnutie bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Futbalová tragédia nenechala chladných ani európskych funkcionárov. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter nazval stredu 1. februára čiernym dňom futbalu. "Večerné udalosti a vysoké počty mŕtvych a zranených futbalových fanúšikov ma šokovali a rozosmutnili. Čierny deň futbalu. Je to nepredstaviteľná katastrofa, ku ktorej nemalo prísť. Mysľou som s rodinami tých, čo prišli o život," komentoval tragické udalosti Blatter.

Nepokoje v Port Said si vyžiadali najmenej 22 obetí

Najmenej 22 ľudí zahynulo počas vlny násilia v egyptskom prístavnom meste Port Said po rozhodnutí miestneho súdu, ktorý odsúdil 21 obvinených z podielu na vlaňajších futbalových výtržnostiach na trest smrti. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptskú štátnu televíziu.

Zranenia utrpelo najmenej 200 ľudí. K nepokojom došlo pred väznicou, kde sa nachádza väčšina obvinených v prípade minuloročných smrtiacich nepokojov na miestnom futbalovom štadióne, ktoré si vyžiadali 74 obetí.
Podľa egyptských bezpečnostných zdrojov sa pred väznicou zhromaždili demonštranti, rozhnevaní, že sú v prípade obvinení aj obyvatelia ich mesta.

Egyptské štátne médiá predtým informovali o streľbe pred väznicou. Tá vypukla krátko po tom, čo súd oznámil rozsudky smrti. Čítanie rozsudku naživo vysielala egyptská štátna televízia. Do ulíc Port Saidu následne vyšli obrnené vojenské vozidlá i jednotky vojenskej polície, citoval Reuters svedkov.

egypt.jpg
egypt2.jpg
egypt3.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok