Ruské vojská v najbližších mesiacoch na Ukrajine zrejme nepostúpia, domnieva sa Londýn

TA3 ČTK
12.12.2022 12:56

Ruské pozemné sily v nadchádzajúcich mesiacoch na Ukrajine zrejme nedokážu významne postúpiť, uviedlo v pondelok britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na poznatky britskej vojenskej rozviedky. Ruské vzdušné útoky ale ďalej zasahujú ukrajinské civilné obyvateľstvo, upozorňuje Kyjev.

Ruské vojská v najbližších mesiacoch na Ukrajine zrejme nepostúpia, domnieva sa Londýn
TASR/AP

Súdiac podľa vystúpenia ruského prezidentského hovorcu Dmitrija Peskova z minulého týždňa zostávajú ruské ciele na Ukrajine nezmenené a Rusko sa ďalej usiluje o rozšírenie kontroly na Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť a predovšetkým o postup ďalej do Doneckej oblasti, podotklo britské ministerstvo. "Ruská stratégia ale v súčasnosti zrejme nedokáže tieto ciele splniť. Je veľmi nepravdepodobné, že ruská armáda je schopná vytvoriť účinnú útočnú silu, ktorá by bola schopná spomínané regióny ovládnuť," tvrdí Londýn ministerstvo.

Ukrajina v septembri dokázala počas rýchlej protiofenzívy vytlačiť ruské sily z veľkej časti Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, v novembri Rusko stratilo Cherson na juhu. Tvrdé boje sa už mesiace zvádzajú o Bachmut v Doneckej oblasti, front sa tam ale prakticky nemení.

Ruské sily v pondelok ráno ostreľovali raketomety Uragan mesto Girnyk v Doneckej oblasti a zranili pritom osem civilistov na miestnom trhovisku a v jeho okolí, povedal podľa agentúry Unian šéf oblastnej správy Pavlo Kyrylenko. 

"Teroristický štát neustále terorizuje civilné ukrajinské obyvateľstvo. Strieľa a bude strieľať na civilistov dovtedy, kým ho nevyženieme," uviedol Kyrylenko a znovu vyzval obyvateľov regiónu na evakuáciu. V nedeľu zomreli pri útokoch ruských síl na Ukrajine dvaja civilisti a šesť ďalších utrpelo zranenia, informoval na sociálnych sieťach Kyrylo Tymošenko z ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok