Šéf nemeckého regulátora vyzval na šetrenie plynom: Je potrebné dosiahnuť dvadsaťpercentnú úsporu

TA3 ČTK
12.12.2022 12:02

Spotrebitelia plynu v Nemecku musia touto energetickou surovinou aj napriek plným zásobníkom dôslednejšie šetriť, aby krajina prečkala zimu. V pondelkovom rozhovore v denníku Tagesspiegel to vyhlásil Klaus Müller, ktorý je šéfom nemeckého sieťového regulátora Bundesnetzagentur. Nemecké domácnosti a podniky znížili spotrebu o 13 percent, nutné je ale podľa Müllera dosiahnuť dvadsaťpercentnú úsporu, inak môžu dlhotrvajúce mrazy ohroziť energetickú bezpečnosť krajiny.

plyn_cena_1.jpg
TA3

"Naše zásobníky sú na historickom maxime. Sme na 95 percentách. Denne to meriame. Na začiatku februára by sme ešte stále mali mať až 40 percent," povedal Müller. Problémom ale môžu byť mrazy. "Pri teplotách mínus desať stupňov Celzia spotreba plynu vystrelí do výšin. To je riziko, obzvlášť vtedy, keď by takáto vlna mrazov mala trvať dlhšie," uviedol.

Aktuálne úspory v spotrebe plynu sú na 13 percentách bežnej spotreby, ale kvôli očakávaným mrazom v nadchádzajúcich dňoch je podľa Müllera nutné byť v úsporách ešte dôslednejšie. "Je dôležité v úsporách nepoľavovať," povedal.

Müller tiež varoval spotrebiteľov, aby si chybne nevykladali regulačné opatrenia vlády. Nemecko teraz v decembri prevezme za domácnosti a menšie firmy uhradenie záloh na plyn a diaľkové teplo, to ale podľa neho ľuďom nedáva zelenú, aby si pustili kúrenie na plný výkon. "Štát nezaplatí spotrebu za december," zdôraznil a dodal, že platba sa týka len záloh. "Kto spotrebuje viac (ako záloha), bude to musieť zaplatiť," upozornil.

Tagesspiegel sa Müllera spýtal na to, či nie je problémom, že sa ľudia pred zimou zásobili elektrickými priamotopmi pre prípadné nedostatky plynu. Müller povedal, že supermarkety a hobby markety s rozšírením ponuky priamotopov nemuseli konať úplne zodpovedne, za problém ale tieto zariadenia nepovažuje. "Dobré je, že prístroje nie sú zapnuté a sú v pivniciach," povedal. Len málokto potom mal podľa Müllera hlúpy a drahý nápad, aby si teraz namiesto plynu prikuroval teplometom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok