ROZHOVOR: Ľudia nás považujú za poskokov, aj nám nadávajú. Kuriér opísal, ako fungujú pred Vianocami

ta3/Nicolette Ftackova
13.12.2022 00:00

Róbert V. (30) pracuje ako kuriér doručovateľských spoločností už niekoľko rokov. Chaos a stres pociťuje v predvianočnom období takmer každý, kuriéri však dvojnásobne. V rozhovore pre ta3 povedal, ako vyzerá jeho bežný pracovný deň počas vypätého obdobia, aký dopad to má na jeho duševné zdravie a či sa stretáva s vyhrážkami zo strany zákazníkov.

ROZHOVOR: Ľudia nás považujú za poskokov, aj nám nadávajú. Kuriér opísal, ako fungujú pred Vianocami
Profimedia

V rozhovore sa dozviete:

  • ako zvláda fyzický a psychický nápor pred sviatkami,
  • či kuriérska spoločnosť posilňuje služby,
  • prečo niektoré balíky neprídu načas,
  • ako sa k nemu správajú zákazníci,
  • koľko hodín denne pracuje.

Do Vianoc zostávajú dva týždne, v tieto dni ste ako kuriéri extrémne vyťažení. Ako ste na tom so silami? 

Čo sa týka fyzických síl, zatiaľ je to únosné. Podľa tvrdení mojich kolegov tieto Vianoce zatiaľ nemôžu konkurovať objednávkami tým minuloročným, covidovým.

Vyhrážky smrťou

Pred niekoľkými týždňami našli v Anglicku kuriéra spoločnosti DPD mŕtveho. Bol Black Friday a údajne robil 14 hodín denne. Ako ste reagovali na túto správu? 

Podľa mňa bol ten muž donútený k prekročeniu svojich limitov, nakoľko nátlak zo strany vedenia bol príliš vysoký. Vplyv na jeho prepracovanosť malo určite množstvo šibeničných termínov zo strany e-shopov. 

Samotná spoločnosť odmieta akúkoľvek zodpovednosť a hovorí, že na ich strane sa chyba nestala. Dalo sa podľa vás zabrániť takejto tragédii?

Tragédii sa rozhodne dalo zabrániť, a to posilnením pracovných síl.

Je známy podobný prípad zo Slovenska, kedy bolo ohrozené zdravie kuriéra? Ako sa cítite v tomto období po duševnej stránke?

Počul som o niekoľkých prípadoch, kedy sa kuriérovi vyhrážali smrťou v prípade nedoručenia balíka. Podobný prípad kuriéra v Anglicku sa zatiaľ podľa mojich informácií nestal.

Po duševnej stránke sa cítim byť vyčerpaný, môžu za to hlavne niektorí príjemcovia zásielok, ktorí nerozumejú, koľko toho v tomto období máme. Záleží však aj na konkrétnom kuriérovi, ako zvláda prácu pod tlakom, treba sa však v tomto období udržiavať v kondícii.

Sú u vás posilnené služby počas náročných období ako sú sviatky, či mega výpredaje?

Počas môjho pôsobenia v kuriérskej spoločnosti už nevnímam veľký rozdiel medzi vianočným obdobím a letom, prípadne inými časťami roka. Ľudia spohodlneli, e-shopov pribúda a princíp dodávania je založený na rýchlosti, každý chce mať všetko hneď. Prácu kuriéra na Slovensku vnímam ako finančne málo ohodnotenú. Veľa ľudí si myslí, že sa len celý deň vozíme a sme len obyčajní šoféri. Málokto si však uvedomuje, že šoférovať, telefonovať a dávať si pozor na peniaze je veľmi náročné. Služby počas sezóny sú posilnené, avšak podľa môjho názoru nie dostatočne.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok