Nová prezidentka Peru navrhne voľby na apríl, protesty proti nej si vyžiadali už dve obete

TA3 ČTK
12.12.2022 07:55

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a päť ďalších utrpelo zranenie v meste Andahuaylas na juhu Peru pri nedeľných demonštráciách proti novej peruánskej prezidentke Dine Boluarteovej. Tá v noci na pondelok reagovala na jednu z požiadaviek demonštrantov a uviedla, že navrhne parlamentu usporiadanie volieb v apríli 2024, teda o dva roky skôr, než je riadny termín. Informovala o tom agentúra AFP.

Ministerstvo dopravy oznámilo, že letisko v Andahuaylase bolo terčom útokov demonštrantov od sobotňajšieho popoludnia. Server BBC News uvádza, že kvôli protestom muselo byť uzavreté. Protestujúci obkľúčili päťdesiatku zamestnancov letiska a policajtov v letiskovom termináli a bližšie neupresnený počet ľudí vzali ako rukojemníkov. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidieť, ako nad letiskom stúpa dym.

Kancelária peruánskej ombudsmanky uviedla, že obete nedeľných protestov mali 15 a 18 rokov. "Prišli o život pri stretoch s políciou, zrejme v dôsledku strelných rán," dodal rovnaký zdroj. "Život žiadneho Peruánca si nezaslúži byť obetovaný pre politické záujmy. Vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť... a znovu opakujem svoju výzvu na dialóg a na konci násilia," napísala v reakcii na svojom twitterovom profile Boluarteová.

Protesty v Peru vypukli v stredu po tom, čo parlament odvolal z funkcie prezidenta Pedra Castilla. Vo štvrtok a v piatok sa konali v metropole Lime protestné pochody, do ktorých sa zapojili stovky ľudí, ktorí žiadali rezignáciu Boluarteovej a vypísanie volieb.

V sobotu demonštrovali 3000 ľudí v Andahuaylase na juhu krajiny, kde má exprezident Castillo veľkú podporu. Niektorí z protestujúcich sa pokúsili vtrhnúť na policajnú stanicu. Zranenie utrpelo v sobotu najmenej 16 civilistov a štyria policajti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok