Ovečkin je prvým známym bežcom štafety pre ZOH

SITA
26.1.2013 08:59

Ruský hokejista Alexander Ovečkin je prvým známym bežcom štafety s ohňom pre zimné olympijské hry 2014 v Soči.

Ovečkin je prvým známym bežcom štafety pre ZOH
SITA

Hviezda zámorskej NHL natočila pre spoločnosť Coca-Cola reklamný spot, v ktorom vyzýva obyvateľov Ruska, aby sa prihlásili do olympijskej štafety. Ovečkin pritom v jednej ruke drží olympijskú pochodeň.
„Upútavka znamená, že Ovečkin bude jedným z členov štafety s olympijským ohňom,“ uviedol podľa Ria Novosti šéf organizačného výboru ZOH 2014 Dmitrij Černyšenko.

Pochodeň pre olympijskú štafetu do Soči má futuristicky elegantný tvar s rozprávkovým posolstvom.

Hliníková fakľa má bez piatich centimetrov jeden meter a v modernom dizajne sa dá rozoznať tvar vtáčieho pera s otvoreným okom uprostred. Farebne bije do očí ohnivá červená, ktorá lemuje línie na inak striebornom podklade. Vták ohnivák je tajomná bytosť z ruských ľudových rozprávok, stelesňuje moc a pomáha dobrým ľuďom. Matná strieborná farba má podľa organizátorov predstavovať sneh a ľad, červená zase oheň spútaný v horách, ktoré obkolesujú čiernomorské letovisko. Plameňu nedovolí zhasnúť propánové palivo.

Oheň pre ZOH 2014 zapália tradičným spôsobom v troskách 2600 rokov starého Chrámu bohyne Héry v starogréckej Olympii 7. októbra 2013. Následne absolvuje najdlhšiu trať štafety v histórii zimných olympijských hier. Počas štyroch mesiacov ponesie fakľu približne 14 000 bežcov, oheň zavíta do 2900 miest a sídiel. Rusi avizovali, že plánujú vyslať pochodeň aj do vesmíru, podrobnosti tohto zámeru zatiaľ nezverejnili. Celkovo by mala mať trasa štafety vyše 65 000 km.

V tejto chvíli nie je isté, či sa vôbec Ovečkin zúčastní na olympijskom turnaji. Vedenie NHL nezahrnulo účasť hráčov z ligy v Soči do novej kolektívnej zmluvy a bude ešte rokovať s Medzinárodnou hokejovou federáciou a Medzinárodným olympijským výborom. Majiteľ Washingtonu však vyhlásil, že svoju najväčšiu hviezdu na ZOH 2014 uvoľní za každých okolností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok