Taliansky politik podozrivý z korupcie v europarlamente si užíval nákladnú dovolenku, píšu tamojšie médiá

TA3 ČTK
11.12.2022 10:25

Bývalý taliansky europoslanec Pier Antonio Panzeri, ktorý je vyšetrovaný z korupcie v Európskom parlamente, si so svojimi blízkymi užíval nákladnú dovolenku za desiatky tisíc eur. Píšu to talianske médiá, ktoré nahliadli do vyšetrovacieho spisu. Talianska polícia zadržala aj manželku a dcéru ľavicového politika. Súd ich poslal v sobotu do domácej väzby a v najbližších týždňoch by mal rozhodnúť o ich vydaní do Belgicka.

Taliansky politik podozrivý z korupcie v europarlamente si užíval nákladnú dovolenku, píšu tamojšie médiá
Twitter/Tg La7

Podľa denníka La Repubblica sa katarskí emisári obrátili na Panzeriho v rokoch 2016 až 2018, keď bol europoslancom. Panzeri nebol v roku 2019 do Európskeho parlamentu znovu zvolený, vplyv si ale udržiaval cez združenie Fight Impunity, ktoré o sebe tvrdí, že sa angažuje v prospech posilnenia medzinárodnej justície. Na čele organizácie pôsobí aj bývalá šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová či bývalý francúzsky premiér Bernard Cazeneuve. Podľa vyšetrovateľov Panzeri konal v prospech Kataru a tiež Maroka.

Z oboch krajín podľa polície taliansky ľavicový politik získaval vysoké sumy, z ktorých financoval drahé dovolenky a nákladný životný štýl. Prostriedky čerpal aj z kreditnej karty neznámeho muža, ktorého označuje prezývkou "obor". O nekalých praktikách podľa vyšetrovateľov vedeli aj dcéra Silva Panzeriová a manželka Maria Dolores Colleoniová. Tá o aktivitách svojho muža hovorila ako o "machináciách" a mala obavy z nákladného životného štýlu svojej rodiny. "Nemôžeme si dovoliť minúť za dovolenky 100-tisíc eur ako vlani," citujú talianske denníky z policajných odposluchov.

Obe ženy čelia obvineniu z členstva v zločineckej skupine, ktorá sa venovala korupcii a praniu špinavých peňazí. Za to im hrozí až päť rokov väzenia. Advokát oboch žien uviedol, že sa k prípadu nechce vyjadrovať, kým nebude mať k dispozícii celý spis, ktorý musí Belgicko zaslať do Talianska.

Významnú úlohu v kauze má okrem Panzeriho aj ďalší Talian v Európskom Parlamente Francesco Giorgi. Ten pôsobí ako asistent socialistického poslanca Andrey Cozzoliniho, ktorý nie je vyšetrovaný, a je partnerom podpredsedníčky Európskeho parlamentu Evy Kailiovej, ktorá bola v rámci vyšetrovania tiež zadržaná. Giorgi má s fungovaním parlamentu, kde pôsobí od roku 2009, veľkú skúsenosť. Medzi zadržanými je taliansky odborár Luca Visentini, ktorý šéfoval do novembra európskej odborovej centrále ETUC a teraz stojí na čele celosvetovej centrály ITUC. Tá nechcela zadržanie svojho šéfa komentovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok