Kollár zo strany Spolu nebude hlasovať za pád Hegerovej vlády

ta3 tasr
10.12.2022 17:14

Nezaradený poslanec a predseda strany Spolu Miroslav Kollár nebude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde v parlamente. Návrh SaS vníma ako nezodpovedný hazard s budúcnosťou krajiny. Zároveň je pripravený rokovať o podpore návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Informoval o tom na sobotnej tlačovej konferencii po sneme strany.

"Tento návrh, ktorý podala strana SaS, vnímam ako nezodpovedný hazard s budúcnosťou tejto krajiny vzhľadom na to, že nie je vôbec jasné, čo sa má diať deň po prípadnom odvolaní vlády," skonštatoval. Ak vláda padne bez toho, aby sa vedelo, aké budú ďalšie kroky, bude to zodpovednosť tých, ktorí návrh podali. Kollár podotkol, že ak chcel poslanec Richard Sulík (SaS) rekonštrukciu vlády, mal podať návrh na odvolanie konkrétnych ministrov, napríklad na ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Návrh nepodporí Kollár ani preto, lebo nechce dopomôcť návratu Roberta Fica (Smer-SD), mafie a extrémistov. O podpore rozpočtu je pripravený rokovať v prípade, že v ňom bude vyriešený problém s výdavkovými limitmi tak, aby nebolo ohrozené čerpanie financií z plánu obnovy a ani udržateľnosť verejných financií.

Kollár súhlasí, že súčasná vláda má veľa chýb. Je preto pripravený na diskusiu o riadenom predčasnom ukončení tohto volebného obdobia v jesennom termíne. Europoslanec a člen predsedníctva Spolu Vladimír Bilčík v tejto súvislosti uviedol, že pri konci vlády treba brať do úvahy geopolitickú situáciu. "Preto pri diskusii o riadenom konci tejto vlády je veľmi dôležité vytvoriť taký priestor na Slovensku, aby sme dali šancu proeurópskym a prodemokratickým silám v budúcej vláde, aby naša zahraničná politika a podpora Ukrajine mohla pokračovať," poznamenal.

Nezaradený poslanec tiež podľa vlastných slov podporí návrh ústavného zákona, ktorý vytvorí právny rámec legálneho skrátenia volebného obdobia. Kollár okrem toho informoval aj o zvolení novej  podpredsedníčky strany, ktorou sa stala Natália Svítková. Za členov predstavenstva strany na sneme zvolili Kristiána Čechmánka, Michala Greška a Adnana Akrama.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok