V Osle preberajú Nobelovu cenu za mier zástupcovia laureátov

ta3 čtk
10.12.2022 15:30

V Osle dnes preberajú Nobelovu cenu za mier zástupcovia tohtoročných laureátov - ruskej ľudskoprávnej organizácii Memorial, ukrajinského Centra pre občianske slobody a väzneného bieloruského disidenta Alesa Bjaljackého. Namiesto Bjaljackého, ktorému bieloruský režim neumožnil vycestovať do nórskej metropoly, sa ceremoniálu zúčastňuje jeho manželka Natalja Pinčuková.

Výbor Nobelovej ceny za mier v odôvodnení uviedol, že tohtoročné ocenenia reprezentujú občiansku spoločnosť vo svojich krajinách. Podľa predsedníčky Nobelovho výboru Berity Reissovej-Andersenovej laureáti "podporovali právo na kritiku moci a ochranu základných práv občanov". Podľa nej majú laureáti podobné ciele aj spôsob aktivity. "Cieľom je hnať páchateľa na zodpovednosť, ctiť obete a vyvarovať sa opakovaniu krutostí," uviedla.

Pinčuková vyhlásila, že bieloruský režim nevyvíja žiadnu snahu vyjednávať s tými, ktorí s ním nesúhlasia. "V Bielorusku je všetko väzením," citovala slová svojho manžela. Ten medzi ľuďmi, ktorí ho inšpirovali, spomína amerického bojovníka proti rasizmu Martina Luthera Kinga či bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla.

Počas ceremoniálu prehovorí aj šéfka ukrajinského Centra pre občianske slobody Oleksandra Matvijčuková alebo predstaviteľ organizácie Memorial Ján Račinskij.

V Koncertnom dome v Štokholme sa dnes popoludní budú odovzdávať ostatné Nobelove ceny - za literatúru, lekárstvo, chémiu, fyziku a ekonómiu. Slávnostné ceremoniály sa uskutočnia prvýkrát od roku 2019, v predchádzajúcich dvoch rokoch odovzdávania v tradičnom formáte nebolo možné kvôli pandémii covidu-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok