Polícia v Drážďanoch oslobodila rukojemníkov, útočník podľahol zraneniam

ta3 čtk
10.12.2022 11:50

Nemecká polícia oslobodila dvoch rukojemníkov, ktorých sa dnes v obchodnom dome Altmarkt-Galéria v centre Drážďan na niekoľko hodín zmocnil ozbrojený muž. Rukojemníci sú v poriadku, útočník ale podľa policajného vyhlásenia pri zásahu utrpel zranenie, ktorým podľahol. Policajti tiež uviedli, že muž bol podľa všetkého duševne chorý.

"Prípad s rukojemníkmi v Drážďanoch skončil! Dve osoby bez viditeľných zranení sú v našej starostlivosti," uviedla saská polícia na twitteri. Následne upresnila, že muž zadržiaval zamestnankyňu obchodu a jedno dieťa. Nebezpečnú situáciu ukončilo policajné komando.

Policajný hovorca novinárom po zásahu na tlačovej konferencii najskôr povedal, že muž utrpel vážne zranenia a že nie je jasné, či sa zranil sám, alebo sa tak stalo pri zásahu špeciálnej jednotky. Neskôr polícia oznámila, že muž je mŕtvy. "Pri zásahu podozrivý zomrel. Pri jeho zadržiavaní a pri oslobodzovaní rukojemníkov utrpel štyridsaťročný muž smrteľné zranenia," uviedla polícia vo vyhlásení.

"Uľavilo sa mi, že sa túto hrozivú situáciu podarilo ukončiť. Rád by som poďakoval saskej polícii za rozhodný a obozretný postup," napísal Kretschmer na twitteri. Poznamenal, že smúti nad zmareným životom ženy a že dúfa v rýchle zotavenie všetkých, ktorých dnešný incident postihol.

Prípad je podľa skoršieho policajného vyhlásenia rodinným drámou, ktoré začalo na sídlisku v drážďanskej časti Prohlis vzdialené asi päť kilometrov juhovýchodne od centra. Polícia tu o 07:20 v jednom z panelových domov našla mŕtvu 62-ročnú ženu. Z jej vraždy je podozrivý 40-ročný syn.

Ten sa zhruba o hodinu neskôr pokúšal preniknúť do kancelárskej budovy Ammonhof pri hlavnej železničnej stanici. V budove sídli okrem iného rozhlasová stanica Radio Dresden, kam sa ale nedostal. Šéf stanice Tino Utassy povedal denníku Bild, že novinári sa včas ukryli. V budove Ammonhof podľa Bildu útočník prestrieľal protipožiarne dvere pri hlavnom vchode. Denník Sächsische Zeitung zverejnil aj fotografie zničených sklenených výplní v budove.

Muž, ktorý mal podľa svedkov pištoľ a ktorého médiá označujú za Nemcov, potom odišiel autom k neďalekému obchodnému centru Altmarkt-Galerie, kde sa zabarikádoval v drogérii. Polícia s ním nadviazala telefonické spojenie a krátko potom oznámila, že ozbrojenca dopadla.

Nákupné stredisko Altmarkt-Galerie sa nachádza v centre Drážďan neďaleko hlavnej železničnej stanice a vianočného trhu Striezelmarkt, ktorý patrí k najobľúbenejším v Nemecku. Trh bol uzavretý. Po skončení akcie mesto oznámilo , že žiadne nebezpečenstvo už nehrozí, preto je možné Striezelmarkt opäť otvoriť. Nákupné stredisko ale zostáva kvôli vyšetrovaniu naďalej verejnosti neprístupné.

Do Drážďan v čase adventu pravidelne mieria tisíce Čechov a úrady preto dopoludnia na twitteri vydali varovanie aj v českom jazyku, aby ľudia do centra mesta a ani na trh nechodili. Na toto upozornenie odkázalo na facebooku aj české zastúpenie v Drážďanoch. Kvôli policajnému zásahu bola v centre Drážďan obmedzená doprava, a to vrátane mestskej hromadnej dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok