Korupčný škandál v europarlamente. Polícia zadržala aj šéfa medzinárodných odborov

ta3 čtk
10.12.2022 10:26

Medzi ľuďmi, ktorých v piatok zadržala belgická polícia v súvislosti s podozrením z korupcie v Európskom parlamente, je aj šéf Medzinárodnej konfederácie odborových zväzov (ITUC) Luca Visentini. Píšu to talianske médiá, podľa ktorých polícia zadržala aj množstvo ďalších Talianov pôsobiacich v Bruseli.

Korupčný škandál v europarlamente. Polícia zadržala aj šéfa medzinárodných odborov
TASR/AP

Polícia tiež zadržala grécku podpredsedníčku EP Evu Kailisovú. Väčšina zatknutých, ktorí podľa tlače konali v prospech Kataru, mala blízko k sociálnym demokratom. Medzi vypočúvanými bol aj jeden asistent europoslanca z klubu Európskej ľudovej strany, napísal denník Le Monde.

Podľa vyšetrovateľov sa zadržaní snažili pôsobiť na vplyvných členov Európskeho parlamentu tým, že im ponúkali drahé darčeky a peniaze. Polícia ich podozrieva z korupcie či zločinného zoskupenia. Podľa vyšetrovateľov konali v záujme "nemenovanej krajiny Perzského zálivu", ktorou je podľa médií Katar.

Visentini ešte nedávno riadil európsku odborovú centrálu (ETUC). Zadržaný a vypočúvaný bol tiež bývalý socialistický europoslanec Pier Antonio Panzeri, ktorý odišiel z EP v roku 2019, ale zachoval si medzi europoslancami vplyv. Belgická polícia vydala zatykač aj na jeho manželku a dcéru, ktoré žijú na severe Talianska.

Podľa denníka Le Monde vyšetrovatelia, ktorých vedie skúsený protikorupčný sudca Michel Claise, urobili v piatok množstvo domových prehliadok a zaistili 600 000 eur. Polícia prehľadala aj kancelárie dvoch belgických europoslancov.

Väčšina zadržaných a vyšetrovaných mala blízko k Pokrokovému spojenectvu socialistov a demokratov (S&D), čo je druhá najväčšia frakcia v EP. Podľa jedného nemenovaného francúzskeho europoslanca, ktorého cituje denník Le Monde, členovia S&D výrazne zmiernili text, v ktorom EP kritizoval Katar za porušovanie práv zahraničných zamestnancov, ktorí pracovali na výstavbe infraštruktúry pre futbalové majstrovstvá sveta. Socialisti tiež hlasovali proti najtvrdším pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom.

Sociálnodemokratická frakcia, ktorá pozastavila členstvo podpredsedníčke Kailisovej, uviedla, že má voči korupcii nulovú toleranciu. "Plne spolupracujeme s úradmi," uviedol klub, ktorý ale nechcel vyšetrovanie podrobnejšie komentovať. Vyšetrovanie nechcel oficiálne komentovať ani Európsky parlament, ktorým podľa denníka Le Monde škandál otriasol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok