Čínsky prezident rokoval v Rijáde s arabskými krajinami, označil to za míľnik

ta3 čtk
9.12.2022 18:43

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa dnes v Rijáde zúčastnil summitu arabských krajín, ktoré označil za prirodzených partnerov Pekingu pre spoluprácu a stretnutie označil za "miľnik" a začiatok novej éry vo vzťahoch s týmito štátmi.

Čínsky prezident rokoval v Rijáde s arabskými krajinami, označil to za míľnik
AP

"Čína sa teší na spoluprácu so Saudskou Arábiou a arabskými štátmi a na povýšenie týchto vzťahov na novú úroveň," povedal okrem iného čínsky prezident, ktorý sa dnes stretol s lídrami Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC). Tú okrem Saudskej Arábie tvoria Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Kuvajt, Omán a Katar. Si sa v Rijáde stretol aj s prezidentmi Tuniska, Iraku, Somálska či Mauritánie. Už vo štvrtok tam rokoval s egyptským prezidentom Abdal Fattáhom Sísím či šéfom Palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom. 

Na summite GCC sa hovorilo aj o majstrovstvách vo futbale, ktoré v týchto dňoch organizuje Katar, ktorého ako usporiadateľskú krajinu mnohí kritizovali za porušovanie ľudských práv i úmrtie robotníkov pri prípravách infraštruktúry pre šampionát. Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán na začiatku summitu Katar za MS pochválil.

"Čína bude naďalej pevne podporovať krajiny GCC pri udržiavaní ich bezpečnosti... a budovaní kolektívneho bezpečnostného rámca pre Perzský záliv," povedal aj dnes v Rijáde Si Ťin-pching. Dodal, že jeho krajina bude ďalej dovážať veľké množstvo ropy z krajín GCC a sľúbil rozšíriť dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG). Posilniť spoluprácu chce Peking aj v ďalších odvetviach, napríklad v strojárstve, doprave, finančnom sektore, nových technológiách, letectve či kultúre.

Saudskej Arábii by posilnenie ekonomických väzieb s Čínou mohlo podľa agentúry AFP pomôcť k diverzifikovaniu jej na rope závislej ekonomiky, ako si to predsavzal pred niekoľkými rokmi korunný princ bin Salmán.

Čínsky prezident navštívil Saudskú Arábiu naposledy v roku 2016. Jeho terajšia cesta prichádza v čase pošramotených vzťahov so Spojenými štátmi a niekoľko mesiacov po nie príliš úspešnej návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v Rijáde. 

Spojené štáty s obavami sledujú rozširovanie čínskeho vplyvu na Blízkom východe. Znepokojuje ich aj možné bezpečnostné riziko spojené s využívaním technológií čínskej firmy Huawei spojeneckými krajinami v oblasti Perzského zálivu. Peking a Rijád vo štvrtok podpísali niekoľko strategických dohôd, vrátane memoranda s technologickou firmou Huawei, ktorá má v Saudskej Arábii rozvíjať cloudové služby a budovať technologické komplexy v saudskoarabských mestách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok