Vojna na Ukrajine sa môže vymknúť kontrole, varoval šéf NATO

ta3 čtk
9.12.2022 17:47

Vojna na Ukrajine sa môže vymknúť kontrole a prerásť do rozsiahleho konfliktu medzi Ruskom a NATO, ktorý zasiahne celý kontinent. V rozhovore poskytnutom nórskej televíznej stanici NRK to povedal šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Podľa neho ale aliancia denne usilovne pracuje na tom, aby sa takémuto vývoju vyhla.

NATO Stoltenberg 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

"Ak sa budú veci vyvíjať zlým smerom, potom to môže byť naozaj hrozivé," citovala z rozhovoru agentúra AP. "Je tu strašná vojna na Ukrajine. Táto vojna sa môže stať rozsiahlou vojnou, z ktorej vznikne obrovský konflikt medzi NATO a Ruskom... Pracujeme každý deň na tom, aby sme sa tomu vyhli," povedal ďalej šéf NATO.

Stoltenberg, bývalý nórsky premiér, v rozhovore niekoľkokrát spomenul, že eskalácia konfliktu do vojny medzi alianciou a Ruskom je reálnou možnosťou ďalšieho vývoja. Zároveň ale zdôraznil, že zatiaľ verí, že sa takýto scenár podarí odvrátiť.

"Svet sa v posledných desaťročiach posunul dopredu. NATO je teraz najsilnejší za posledných mnoho rokov. A v neposlednom rade je tu (ruský prezident Vladimir) Putin, ktorý podcenil našu schopnosť sa brániť a chrániť jeden druhého. Kým to budeme robiť, sme v bezpečí," uzavrel Stoltenberg.

Ruský prezident už niekoľkokrát obvinil členské krajiny NATO, že sa stali aktívnymi účastníkmi vojny na Ukrajine tým, že Kyjevu dodávajú zbrane, poskytujú mu spravodajské informácie a cvičia ukrajinských vojakov. Podľa aliancie je povinnosťou podporiť krajinu, ktorá sa bráni po tom, čo ju bezdôvodne agresívne napadol jej sused. Dnes Putin pohrozil, že tvrdou odplatou, ak by nejaký štát zaútočil na Rusko jadrovými zbraňami, tento týždeň tiež povedal, že hrozba jadrového konfliktu narastá, hoci žiadna krajina zámer podniknúť útok proti Rusku s použitím jadrových prostriedkov nedeklarovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok