Belgicko pri vyšetrovaní korupcie v europarlamente zadržalo štyri osoby

ta3 tasr
9.12.2022 16:20

V Belgicku zadržali v piatok štyroch ľudí vrátane bývalého europoslanca v rámci vyšetrovania korupcie v Európskom parlamente (EP). Podozrenia sa týkali "krajiny Perzského zálivu". Oznámila to belgická prokuratúra, informujú agentúry AFP a ANSA.

Vymenili si úlohy. Občania predstavili návrhy poslancom Európskeho parlamentu
TASR/AP

Prokuratúra nemenovala konkrétnu krajinu, podľa belgického denníka Le Soir sa však predstavitelia Kataru pokúšali skorumpovať talianskeho socialistu, ktorý bol europoslancom v rokoch 2004 – 2019.

Vyšetrovatelia už niekoľko mesiacov "podozrievajú krajinu Perzského zálivu z ovplyvňovania ekonomických a politických rozhodnutí Európskeho parlamentu, a to prevodom značných súm peňazí alebo veľkými darmi pre tretie strany s významnou alebo strategickou pozíciou v rámci Európskeho parlamentu", uviedla prokuratúra.

Medzi zadržanými je aj exposlanec EP, pričom vyšetrovanie zamerané najmä na asistentov europoslancov preveruje "korupciu" a "pranie peňazí". Belgická polícia v prípade vykonala v piatok 16 domových prehliadok a zadržala okrem iného 600.000 eur v hotovosti.

Talianska agentúra ANSA s odvolaním sa na belgické médiá napísala, že zadržanými sú štyria Taliani vrátane exposlanca strany Articolo Uno, predstaviteľa Medzinárodnej konfederácie odborových zväzov (ITUC), riaditeľa mimovládnej organizácie a poslaneckého asistenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok