FOTO: Je možné klesnúť ešte nižšie? Dokument o Harrym a Meghan pobúril britské médiá

ta3 ČTK
10.12.2022 06:00

Za neslušnosť, za bod, z ktorého niet návratu, či za útok na kráľovnin odkaz označila britská tlač prvé tri diely dokumentárneho seriálu o britskom princovi Harrym a jeho manželke Meghan. Niektoré denníky dokonca pár vyzvali, aby sa vzdal kráľovských titulov. Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu v dokumente kritizovali správanie médií a hovorili aj o svojich vzťahoch s rodinou.

FOTO: Je možné klesnúť ešte nižšie? Dokument o Harrym a Meghan pobúril britské médiá
TASR/AP

Bulvárny denník The Sun, ktorý venoval Harrymu a Meghan titulnú stránku, sa pýta, či je možné klesnúť ešte nižšie. Denník Daily Mail v úvodníku napísal, že vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sú "neslušní" a Daily Mirror tri roky po odchode Harryho a Meghan do Kalifornie hovorí o bode, z ktorého niet návratu.

Harry a Meghan v prvých troch dieloch seriálu, ktoré boli zverejnené vo štvrtok, rozprávajú o tom, ako sa zoznámili a zamilovali sa do seba. Predovšetkým sa ale zameriavajú na nevítanú pozornosť médií a paparazzi, ktorých obviňujú z toho, že chcú Meghan zničiť. Bývalá americká herečka je v dokumente prirovnávaná k princeznej Diane, ktorá zomrela pri autonehode v Paríži v roku 1997, keď sa snažila ujsť bulvárnym fotografom.

Biela rasa a brexit

Rozruch v bulvárnych médiách, s ktorými Harry a Meghan vedú bitku, ktorá sa nezaobišla bez niekoľkých žalôb, však vyvolala skôr kritika kráľovskej rodiny a monarchie ako takej, zosmiešňovanie protokolov a náznaky, že Británia je netolerantná a rasistická. "Je to hrubé skreslenie skutočnosti," napísal Daily Mail.

Harry a Meghan "prejavujú detinskú neúctu k britskej kultúre a jej zvyklostiam", napísal konzervatívny denník The Daily Telegraph. Buckinghamský palác podľa denníka musí "trpieť", keď vidí Harryho, ktorý pochádza z Británie, ako vykresľuje celú krajinu ako "bandu zástancov nadradenosti bielej rasy podporujúcich brexit".

Denník tiež poukázal na kritiku britského Spoločenstva (Commonwealth), ktorá v seriáli zaznieva prostredníctvom niekoľkých expertov, nie však priamo od Harryho alebo Meghan. Rôzni rečníci sa predovšetkým v tretej epizóde vyjadrujú k dedičstvu kolonialistickej a otrokárskej minulosti britského impéria, a to na pozadí niekoľkých záberov, v ktorých kráľovná Alžbeta II. hovorí o svojej náklonnosti k Spoločenstvu.

"Ich správanie je jednoducho neúctivé voči kráľovninej pamiatke a inštitúcii, ktorej tak svedomito slúžila," píše Mirror. Podľa The Times ľudia z okolia kráľovskej rodiny "vyjadrili svoj šok" nad kritikou Commonwealthu.

Zoberú im tituly?

Kultúrna redaktorka BBC Katie Razzallová dokumentárny seriál označila za skôr nudný. "Ak ste sledovali upútavky a mysleli si, že silne propagovaný nový seriál Netflixu o Harrym a Meghan bude výbušný, pripravte sa na sklamanie," napísala. Televízna kritička Lucy Manganová v recenzii pre denník The Guardian uviedla, že seriál "bol taký nechutný, že takmer vyzvracala raňajky".

Napriek tomu, že na seriál zatiaľ nebolo veľa reakcií od politikov, konzervatívny poslanec Bob Seely povedal niekoľkým médiám, že pripravuje zákon, ktorý by Harrymu a Meghan odobral kráľovské tituly.

Americká herečka Meghan a Harry, ktorý je druhým synom britského kráľa Karola III., v roku 2020 oznámili, že sa zriekajú svojich oficiálnych povinností v rámci kráľovskej rodiny. Pre tú išlo o najvážnejšiu krízu od smrti princeznej Diany, Harryho matky. Pár o svojich vzťahoch s kráľovskou rodinou, ktorú kritizoval a ako inštitúciu obvinil z rasizmu, verejne prehovoril napríklad v rozhovore s Oprah Winfreyovou v marci 2021. S Netflixom podpísal zmluvu v hodnote niekoľkých miliónov dolárov. Zostávajúce tri diely streamovacia služba ponúkne vo štvrtok 15. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok