Ceny na vianočných trhoch vo Viedni. Koľko stojí varené víno či punč?

ta3/Milan Špak
10.12.2022 00:00

Jedni z najznámejších vianočných trhov vo Viedni sa konajú na námestí Rathausplatz a nesú názov Wiener Christkindlmarkt. Námestiu dominuje klzisko, ktoré obklopujú stánky s tradičnými rakúskymi jedlami a cukrovinkami, typickými nápojmi či vianočnými ozdobami.

Ceny na vianočných trhoch vo Viedni. Koľko stojí varené víno či punč?
ta3/Soňa Búranová

Jedlo

Pre tých, ktorí sa na trhy prišli aj najesť, je pripravená široká ponuka typických rakúskych pokrmov, objavili sme však napríklad aj stánok s talianskym streetfoodom. Tradičný Bratwurst, Käsekreiner (syrová klobása), Putengrillwurst (grilovaná morčacia klobása), Kärntner Kasnudeln (korutánske plnené taštičky), Spinat Schlutzkrapfen (taštičky plnené špenátom) stoja na trhoch zhruba 6 eur, Fleischnudeln (taštičky plnené mäsom) vyjdú približne o euro drahšie.

Ďalšie tradičné jedlo Kasnocken & Krautsalat, teda opekané halušky so syrom a kapustovým šalátom stojí necelých 13 eur. Variant so slaninou navyše je o euro drahší. Väčšina týchto pokrmov je označovaná ako bio alebo sú k nim v ponuke bio alternatívy.

Na svoje si prídu aj milovníci sladkého. V ponuke je napríklad pečené jablko za 4,5 eura. Za vanilkovú alebo karamelovú polevu si treba priplatiť jedno euro, respektíve 50 centov. Balenie desiatich Mozartových gúľ stojí na viedenských trhoch 8,5 eura. Zakúpiť sa dajú aj rôzne medovníky či trdelníky.

Dekorácie

Z trhov si je možné priniesť domov aj ozdoby na stromček či iné dekorácie s vianočnými motívmi, napríklad magnetky alebo ručne vyrezávané figúrky. Ich cena závisí od veľkosti, ale aj od materiálu a od toho, či sú vyrábané ručne alebo nie.

Vianočné trhy na námestí Rathausplatz budú trvať do 26. decembra. Otvorené sú do Štedrého dňa denne od 10.00 do 21.30 h, od 24. do 26. decembra do 18.30 h.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok