Bude novou adresou americkej ambasády v Bratislave Ulica guantánamských väzňov?

ta3/Anka Žitná
9.12.2022 14:54

Aktivisti Inštitútu ľudských práv chystajú husársky kúsok. Chcú premenovať Hviezdoslavovo námestie, kde sídli veľvyslanectvo Spojených štátov amerických, aby poukázali na porušovanie ľudských práv.

20221209_taktakto_78.jpg
TA3

„Tohto roku si pripomíname dvadsiate výročie založenia väznice na Guantáname. Je to väzenie, v ktorom bez prístupu k súdu a zákonnému sudcovi držia USA ľudí podozrivých z terorizmu. Do dnešného dňa je tam niekoľko stoviek ľudí, niektorí z nich v dobe zajatia neboli ani plnoletí a zhruba dvadsiatka si tam vzala život, ďalší zomreli. Z WikiLeaks poznáme manuály americkej armády o mučení. Iba traja z tých väzňov boli súdmi uznaní za vinných. Ani prezident Barack Obama, ani prezident Joe Biden túto väznicu nezrušili,“ komentoval výkonný riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher v relácii Tak takto?! v diskusii o stave ľudských práv vo svete dianie na základni v kubánskom Guantáname.

Aby na tento fakt upozornili, pripravujú aktivisti v januári petíciu „Predložíme ju poslancom mestského zastupiteľstva Bratislava- Staré mesto, ktorí tento rok premenovali ulicu, kde sídli ruská ambasáda na Ulicu Borisa Nemcova. V januári budeme zbierať podpisy, aby premenovali tú časť Hviezdoslavovho námestia, kde kde sídli ambasáda USA, na Ulicu guantánamských väzňov,“ skonštatoval Peter Weisenbacher.

O olympiáde v Číne, futbalových majstrovstvách v Katare, diskriminácii žien v Iráne či Afganistane, aj ďalších prípadoch porušovania ľudských práv vo svete aj na Slovensku v uplynulom roku 2022 si vypočujte v relácii tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok