Céline Dionová trpí vzácnou a neliečiteľnou chorobou. Odložila európske turné

ta3 čtk
9.12.2022 11:04

Americká speváčka Céline Dionová oznámila, že trpí vzácnou a neliečiteľnou neurologickou chorobou známou ako Stiff-Person Syndrome (SPS), po slovensky "syndróm stuhnutého človeka", kvôli ktorej musela odložiť svoje európske turné, ktoré malo začať 24. februára 2023 v Prahe. Pražský koncert presunula na 6. marca 2024. Speváčka o svojom stave informovala fanúšikov na Instagrame.

Céline Dionová trpí vzácnou a neliečiteľnou chorobou. Odložila európske turné
Profimedia

"Už dlho som sa stretávala so zdravotnými problémami. A aj keď sa o SPS ešte len učíme, už vieme, že je to toto vzácne ochorenie, ktoré mi spôsobovalo všetky tie kŕče," oznámila speváčka a pokračovala: "Bohužiaľ, tieto kŕče majú vplyv na všetky súčasti môjho každodenného života. Niekedy spôsobujú ťažkosti pri chôdzi a znemožňujú mi používať hlasivky na spev tak, ako som zvyknutá," povedala Dionová.

Emile Moukheiber z americkej univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá má kliniku zaoberajúcu sa výskumom a liečbou SPS, uviedol, že syndróm spôsobuje svalové kŕče, ktoré často spôsobujú silné bolesti, nestabilitu a zapríčiňujú pády. "Spúšťačom kŕčov môžu byť silné emócie, napríklad aj vyľakanie, alebo chladné teploty," povedal Moukheiber stanici CNN.

SPS postihuje asi jedného človeka z milióna, dvojnásobok žien ako mužov, a neexistuje naň známy liek. Lekári preto medikáciou iba zmierňujú jeho prejavy. Neznámy je aj pôvod choroby, hoci má isté charakteristiky autoimunitného ochorenia. "Mnoho pacientov trpí v súvislosti s SPS tiež úzkosťami, ktoré idú ruka v ruke s fyzickými postihnutiami, ktoré syndróm spôsobuje," uviedol Scott Newsome, Moukheiberov kolega na univerzite Johnsa Hopkinsa.

"Každý deň pracujem so svojím športovým terapeutom, aby som získala späť silu a schopnosť znova vystupovať. Musím ale priznať, že je to boj," odkázala Dionová fanúšikom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok